A magyar Amnesty és a CNN Izrael–ellenes vádaskodása 

A palesztin nagykövettel együtt emlékezett meg a jogvédő szervezet magyar szekciója a Dzseninben lelőtt Sirín Abu Akla újságírónőre. Szakértők szerint azonban kizárt, hogy izraeli golyó végzett vele. 

„Ma reggel aktivistáink a palesztin nagykövetség előtt emlékeztek a május 11-én izraeli katonák által fejbelőtt újságíróra, Sirín Abu Aklára. Az eseményen ott volt Dr. Fadi Elhusseini nagykövet, aki beszélt a meggyilkolt újságíróról, és megköszönte az Amnesty aktivistáinak a szervezést” – ezt a bejegyzést osztotta meg a Facebookon az Amnesty International Magyarország, a mellékelt fotókon pedig az látszik, hogy aktivistáik kefijába (palesztin kendőbe) öltözve, palesztinpárti szalagokkal a nyakukban demonstráltak a zsidó állam ellen. 

A jogvédők ezen akciója akkor is megütközést keltene, ha tényként állíthatnánk, hogy az izraeli hadsereg felel az al–Dzsazíra újságírónőjének lelövéséért, de az ügyet egyelőre vizsgálják, tényként semmiképp sem állítható. Ráadásul nem tudni a magyar Amnesty olyan akciójáról, amikor a budapesti izraeli nagykövettel együtt emlékeztek volna meg a számtalan palesztin terrortámadás valamelyikének civil áldozatairól. 

Az 51 éves palesztin újságírónőt a ciszjordániai Dzseninben lőtték le egy máig tisztázatlan tűzharcban, ahol az izraeli hadsereg terrorellenes akciójáról tudósított, és válogatás nélkül lövöldöző palesztin fegyveresek társaságában tartózkodott.  

A palesztinok azonnal Izraelt vádolták, ugyanakkor elutasították közös vizsgálat lefolytatását, sőt, nem voltak hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra az Abu Akla testéből eltávolított lövedéket sem. Nachum Shachaf izraeli orvos, aki a felvételek alapján, de a helyszínen is alaposan kivizsgálta az ügyet, határozottan állítja: csak palesztin golyó végezhetett az újságírónővel. 

A magyar Amnesty ezzel az egyoldalú állásfoglalásával mindenesetre összhangban van londoni központú anyaszervezetével, amely szintén tényként állítja Izrael bűnösségét az ügyben.  

Az Amnesty legutóbb azzal kavart botrányt, hogy – a másik, Izraellel szemben elfogult nagy jogvédő szervezethez, a Human Rights Watchhoz hasonlóan – „apartheiddel” vádolta meg a zsidó államot (ezt még izraeli arabok is visszautasították). A szervezet amerikai tagozatának vezetője nemrég egyenesen kijelentette: „ellenezzük azt az elgondolást, hogy Izrael zsidó államként maradjon fenn.” 

„Új bizonyítékokra” hivatkozva elfogult, vádaskodó riportot sugárzott az ügyről a CNN is, nemcsak azt állítva, hogy izraeli katonák lőtték le Abu Aklát, de azt is, hogy szándékosan. Az izraeli hadsereg visszautasította az amerikai tévécsatorna állításait, szerintük máig nem tisztázott, melyik irányból érték a halálos lövések az újságírónőt, a szándékosság vádja pedig „minden alapot nélkülöz” – jelentették ki. Nem zárták ki azt sem, hogy mivel tűzharc volt, akár egy izraeli katonának az újságírónő mellett álló palesztin terroristára 200 méterről leadott egyik lövése is végezhetett vele.