Mi áll a Hamász széleskörű palesztin támogatása mögött?

A közvélemény-kutatások szerint a palesztinok 59,3%-a kifejezetten támogatja a Hamászt, míg 15,7% pedig valamilyen mértékben támogatja a terrorszervezetet. Emellett 94,3% nagymértékben, további 3,7% pedig valamilyen mértékben érzi magát büszkének palesztinnak – hangzott el a Palestinian Media Watch alapító-igazgatójának az Európai Tett és Védelem Liga (APL) strasbourgi konferenciáját tartott előadásában. 

Itamar Marcus azt vizsgálja, hogy a Palesztin Hatóságnak a médiában és palesztin tankönyvekben való megjelenése mit mond el a palesztin társadalomról. Elemzéséből kiderült: a Hamász széles körű támogatottságának egyik oka az, hogy a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) is támogatja a terrorszervezetet.

A Hamász október 7-i terrortámadását követően a Fatah úgy fogalmazott:

„Felszólítjuk népünket, hogy holnap, vasárnap [2023. október 8-án] tartsanak általános sztrájkot, és fokozzák a konfrontációt minden téren, hogy megvédjék a palesztinokat, a szabadsághoz, az államhoz és a függetlenséghez való jogunkat”.

Nemcsak a Fatahban, hanem a Palesztin Hatóságban is uralkodik az antiszemitizmus. Kamal Zakarneh palesztin politikai kommentátor szerint:

„Nekik [Európának és Amerikának] sikerült megszabadulniuk a zsidóktól, akiket ők maguk is emberi hulladéknak tekintenek, és kitoloncolták őket Palesztinába. Létrehoztak számukra egy helyet, távol tőlük, távol Európától. Most nem akarják a fordított migrációt, és azt, hogy újra visszatérjenek Európába. Európa és Amerika, készek minden segítséget megadni, hogy megerősítsék a megszállást, és ott marasztalják a zsidókat, ahol vannak”.

Október 7-e óta a Palesztin Hatóság vallásügyi minisztériumának utasítása a pénteki prédikációkra vonatkozóan az, hogy minden mecsetben azt kell tanítani, a zsidók kiirtása iszlám parancsolat.

Itamar Marcus szerint a Hamász széles körű palesztin támogatása mögött rejlő másik ok a Palesztin Hatóság évek óta tartó, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló gyűlöletoktatásában és a terror támogatására irányuló üzeneteiben rejlik. A Palesztin Hatóság tankönyveiben olyan mondatok szerepelnek, mint „Az egész föld a miénk, a [Földközi]tengertől a [Jordán]folyóig”.

A Fatah 6-15 éves gyerekeknek szóló Waed magazinja olyan kijelentéseket tartalmaz, mint például:

„A Fatah fegyveres forradalmi mozgalomként indult, amelynek célja Palesztina felszabadítása a tolvaj cionista entitás alól, és a tulajdonjog visszaadása a palesztin tulajdonosoknak. Akiké a jog, a haza és a föld”.

A Fatah nyári táborában palesztin tinédzser katonákat képeznek ki, és a mártíromságot gyermekkoruktól kezdve dicsőítik. A 14 éves terrorista Amr Khaled Al-Khamour „végrendeletet” írt, mielőtt megtámadta a katonákat:

„Dicsőség Allahnak! Allah megvalósította az álmomat, ami a mártíromság Allahért. Amikor mártírként eljutok hozzád, ha Allah is úgy akarja, ó, anyám, adj örömhangokat és ne sírj. Ne légy szomorú, ó, apám; a mártíromságot kívántam és elértem”.

PA TV repeats Abbas’ vow to pay terrorists no matter what -even „if we are left with only one penny”

https://palwatch.org/page/18660 PA TV repeats Abbas’ vow to pay terrorists no matter what – even „if we are left with only one penny” Official PA TV reporter: „Throughout the path of the struggle against the occupation, the leadership has shown great interest in the wounded and the families of the Martyrs.

A Palesztin Hatóság nemcsak a gyermekmártíromságot bátorítja, hanem ugyanezt az üzenetet közvetíti a felnőtteknek is: a civilek terrorista gyilkosai hősök. Mahmud Abbász, a Fatah vezetője azt mondta a szabadon engedett palesztin terroristákról:

„Büszkék vagyunk rátok. Ti [példaképek] vagytok ennek a nemzetnek, [példaképek] ennek a népnek. Ti a palesztin nép ikonjai vagytok”.

Itamar Marcus szerint: „A Palesztin Hatóság nem a megoldás. A Palesztin Hatóság a probléma forrása”.

A panelbeszélgetéseket Tamir Wertzberger, az APL nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az EU évente 300 millió euróval támogatja a palesztinokat, ebből 200 száz euró a Palesztin Hatósághoz kerül, amely terroristákat, köztük Izraelben fogva tartott biztonsági foglyokat és terroristák családjait finanszírozza. Az európai pénzek közvetve a terrort finanszírozzák, a konferencia következő szakmai panelbeszélgetésének célja pedig az volt, hogy bizonyítékokkal szolgáljon, és feltárja azokat az eseményeket és okokat, amelyek az október 7-i Izrael elleni terrortámadáshoz vezettek.