Tiltott tüntetés miatt tartóztattak le több tucat palesztinpárti demonstrálót a Capitoliumban

A Capitolium épületében több tucat palesztinpárti tüntetőt tartóztattak le az amerikai törvényhozás biztonságáért felelős rendőrök kedden. A US Capitol Police közleménye szerint előzetes információk voltak arról, hogy a csoport látogatóként jut be a Capitolium épületébe, ahol tiltakozásba kezd.

CAIR National on Twitter: „Today, we joined a coalition of advocates for a protest at the Capitol demanding a ceasefire an end to US support for the Israeli government’s genocide in Gaza.#CEASEFIRE_NOW pic.twitter.com/fvNZCKmCb9 / Twitter”

Today, we joined a coalition of advocates for a protest at the Capitol demanding a ceasefire an end to US support for the Israeli government’s genocide in Gaza.#CEASEFIRE_NOW pic.twitter.com/fvNZCKmCb9

A palesztinpárti tüntetők a törvényhozás főépületének kupolája alatti térben az izraeli hadműveletek során meghalt gázaiakra cipőik eldobálásával hívták fel a figyelmet. A közlemény arra is kitér, hogy az előzetes információk nyomán megerősítették a rendőrségi jelenlétet az épületben, és akkor léptek közbe, amikor a csoport átlépte a törvény határait, vagyis elkezdte demonstrációját.

A rendőrök mintegy 60 embert vettek őrizetbe, aki a felszólításra sem hagytak fel a törvénysértéssel. A csoport tagjai ellen gyülekezés, intézmény működésének akadályozása és rendzavarás miatt indult eljárás.

Az Egyesült Államokban törvény tiltja a tüntetést a kongresszusi épületeken belül. (MTI)

Címlapfotó: Julia Nikhinson/UPI/Shutterstock