„Halál a zsidókra, halál Izraelre!” – újabb botrányos antiszemita tüntetés Berlinben

Közösség elleni izgatás miatt indított vizsgálatot a német nemzetbiztonsági hatóság a szombati, több száz fős palesztinpárti tüntetés után.

Egy nappal a Tel Aviv–i és ciszjordániai terrortámadások után, múlt szombaton nyíltan zsidóellenes és Izrael megsemmisítésére felszólító demonstrációt tartottak a német fővárosban. Az ügyben több büntetőfeljelentést is tettek, a nemzetbiztonsági hivatal közösség elleni izgatás miatt nyomoz.

Kép előnézete

A jeruzsálemi al–Aksza mecsetnél kibontakozott konfliktus ürügyén több százan vonultak végig két és fél órán keresztül Berlin Neukölln és Kreuzberg negyedein, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal. A 250 fős rendőri állomány nem avatkozott közbe, holott volt velük arab tolmács, aki fordította az elhangzó szlogeneket.

A résztvevők egyebek mellett a „Halál, halál, halál Izraelre” című dalt énekelték, így követelve a zsidó állam erőszakos megsemmisítését. Azt is kiabálták, hogy „halál a zsidókra!” és nyilvánosan dicsőítették a Hamász terrorcsoport fegyveres szárnyát, a számos öngyilkos merényletért felelős Kasszam-brigádokat.

A berlini zsidógyűlölő menet a Templom-hegyi konfliktusokra úgy reagált, hogy bosszút, további támadásokat ígért Izraelnek:

„Tel Aviv, megjön a válasz”. Mint skandálták, „a lelkünkkel és a vérünkkel szabadítjuk fel az al–Akszát.”

A tüntetést pártállásra tekintet nélkül politikusok sora ítélte el, és Ron Prosor, Izrael berlini nagykövete is megdöbbenésének adott hangot a Twitteren:

„Ezek az idióták visszaélnek Németország szabadságjogaival, és gátlástalanul Izrael és a zsidók elpusztítására szólítanak fel. Semmibe veszik a demokrácia értékeit Németországban, és nem csak minden lehetséges vörös vonalat átlépnek, de bele is köpnek abba a kútba, amelyből isznak.”

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a Bildnek úgy nyilatkozott:

ha csoportok a német utcákon azt skandálják, hogy „Halál a zsidókra”, akkor az a büntető törvénykönyv alapján felveti a közösség elleni izgatás alapos gyanúját. „Feltételezem, hogy minden illetékes biztonsági hatóság ennek megfelelően fog eljárni.”

Iris Spranger berlini belügyi szenátor is közölte: „Elítélek mindenfajta antiszemita fenyegetést és kijelentést. A gyűlöletnek nincs helye a társadalmunkban. A nemzetbiztonság megkezdte a nyomozást. Az első bizonyítékokat már kiértékelték.” (A democ civil szervezet egyébként videózta az eseményt, a felvétel egy része itt tekinthető meg.)

Az viszont mindenképp jó hír, hogy Berlinben elmarad a következő zsidógyűlölő tüntetés, az idei al-Kudsz-nap. A szervezők ugyanis lemondták a jövő szombatra tervezett, évek óta megtartott Izrael–ellenes rendezvényt, miután a hatóságok mérlegelték annak betiltását.