Miért hazudik a 444 a migránsok antiszemitizmusáról?

Bede Márton cikke relativizálja és bagatellizálja az október 7-i Hamász támadás óta rohamos tempóban növekvő, migrációs hátterű antiszemita cselekményeket.

„Van abban valami abszurd, hogy az antiszemitizmus felbukkanásától egy olyan kontinensen aggódnak, ahol a zsidógyűlöletnek a legnagyobb hagyományai vannak, és ahol a zsidók ellen a legsúlyosabb dolgokat követték el, az inkvizíciótól Auschwitzig” – írja a 444-en Bede Márton „Tényleg épp most hozzák be a bevándorlók az antiszemitizmust Európába?” című cikkében, amely kérdésre rövid és határozott választ lehet csak adni: igen, a mostanit most hozzák be. 

Nem a „klasszikus” európai antiszemitizmus, a szélsőjobboldal tombolását látjuk napjainkban Európa nagyvárosaiban, hanem azon importált antiszemitizmusét, amit legfőképpen 2015 után hoztak be magukkal milliószámra iszlám országokból érkező, nemegyszer zsidóellenes szocializáción átment fiatal migránsok. Társaik pedig azok a szélsőbaloldali európai nihilisták, akik hosszú évek óta hirdetik Izraellel szembeni gyűlöletüket, „anticionizmusnak” nevezett antiszemitizmusukat. Ők valóban nem „importálták” ezeket a toxikus eszméket.

A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció résztvevői 2023. október 14-én. Fotó: Adrian DENNIS / AFP

Van abban valami abszurd, hogy valaki abszurdnak tartja az antiszemitizmus miatti aggódást Európában. Ahol, igen, zsidók ellen a legsúlyosabb dolgokat követték el. Miért ne aggódhatna bárki éppen ezért az elszabadult zsidóellenes indulatok, atrocitások, gyújtogatások miatt, látván a palesztin, szír, afgán, török, libanoni stb. plebsz tobzódását a német, francia, belga és más nagyvárosok utcáin?

Bede az „idegenellensség” meg a „xenofóbia” vádjával hozakodik elő, hogy kifordítsa a valóságot, és az európai muszlimokat mutassa be áldozatokként. Nem azok. A számok egyértelműen azt igazolják, hogy október 7-e óta a) megnőtt az antiszemita incidensek száma, b) az elkövetők túlnyomórészt nem szélsőjobboldaliak, hanem migrációs hátterűek (akár az illető európai ország állampolgárai, akár nem).

„Az igazán fontos kérdés (…) az, hogy van-e igazsága azoknak, akik szerint az Európában, esetleg Magyarországon élő zsidóknak az utóbbi években érkezett, vagy a Gázai pokolból talán a közeljövőben ide menekülő araboktól/muszlimoktól kell tartaniuk” – teszi fel a kérdést Bede, szerencsére erre is tömören tudunk válaszolni: igen. Idehaza talán még a legkevésbé, hiszen ez a probléma leginkább Nyugat-Európát érinti, amúgy: igen, az európai zsidóság nem alaptalanul tart az új antiszemitáktól.

Ha csak a német adatokat nézzük: a Hamász október 7-i terrortámadása óta Németországban több mint 3500 bűncselekményt regisztráltak, ebből csaknem 500 egyértelműen antiszemita bűncselekmény, éspedig külföldi és vallási ideológiai háttérrel, ez utóbbi az iszlamizmust jelzi. 

A RIAS antiszemitizmust monitorozó központ adatai szerint csak a támadás utáni első héten (október 7-e és 15-e között) 202 antiszemita incidenst rögzítettek, ez több mint háromszor annyi eset, mint 2022 azonos időszakában. Több német tartományban (Alsó-Szászországban, Szász-Anhaltban, Türingiában) drámaian megugrott a zsidó polgárok elleni támadások száma, jelentősen nőtt az antiszemita incidensek után támogatást kérők száma is. 

Miről beszél tehát Bede Márton? Miért mentegeti a menthetetlent? Pláne, hogy a cikkben hivatkozik is az antiszemita incidensek drámaian megnövekedett számára? 

Palesztinpárti felvonulás Berlinben, 2023. november 4-én. Fotó: Odd ANDERSEN /AFP

A terrortámadás előtt is létezett természetesen antiszemitizmus Európában, amelynek számos gyökere van – a hagyományos antijudaizmustól a szélsőjobboldali, neonáci eszméken át egészen a woke baloldal „antikolonialista”, „apartheidről” hazudozó zsidóellenességéig, amely megkérdőjelezi a zsidó nemzetállam legitmitását –, a muszlim bevándorlók azonban magukkal hozták saját ideológiájukat is, amelynek lényege a zsidó állam és nép eltüntetése „a folyótól a tengerig”.

„…a bevándorlás és a bűnözés kapcsolatát vizsgáló kutatások szinte mind egyetértenek abban, hogy a migráció nem növeli a befogadó országban a bűncselekmények számát” – írja Bede, holott – a német példa az ellenkezőjét igazolja. „Miután öt éven keresztül csökkenő tendenciát mutatott az esetek száma, ez a tremd 2022-ben megfordult. A bűncselekmények száma jelentősen megnőtt. Különösen az erőszakos bűncselekmények száma nőtt jelentősen 2021-hez képest. És még egy dolog nyilvánvaló: jelentősen megnőtt a külföldi gyanúsítottak aránya” – olvasható a tavalyi német belügyi jelentésben. Különösen az erőszakos, késes támadások és a szexuális bűncselekmények száma nőtt meg az előző évhez képest.

Soha senki nem állította, hogy szélsőjobboldaliak vagy egyéb szélsőségesek ne jelentettek volna veszélyt az európai zsidó közösségekre. A frissen bevándorolt, valamint a már itt élő migrációs hátterű polgárok leszármazottainak gyűlölet-cselekményei, összefonódásuk a szélsőbaloldali közeggel azonban e veszély új dimenzióját jelzi, amint azt az elmúlt hetek Hamász-párti tüntetései is világosan mutatják.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára