Megrongáltak a ljubljanai zsidó kulturális központot

Vandálok gyűlöletkeltő graffiti festettek a ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtajára, ami az első ilyen eset Szlovéniában az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta – írta a Delo című napilap pénteken. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Az intézményben egy holokauszt-emlékközpont, egy zsidó múzeum, valamint zsinagóga is működik, jelenleg pedig egy Anne Frankról szóló kiállításnak ad otthont. Hétfő óta toleranciafesztivál is zajlik az épületben.

“Legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is frissen festett horogkeresztet látunk Európa egyik legbékésebb városában”

– írta Robert Baruh Waltl, a Szlovéniai Liberális Zsidó Hitközség vezetője és a központ intézményeinek igazgatója közösségi oldalán.

Bár az intézmények küldetése az, hogy biztosítsák, soha többé ne forduljanak elő zsidók elleni támadások, “most kaptunk egy nagyon fontos bizonyítékot arra, hogy ez ismét megtörténik” – tette hozzá.

A zsidó központ megrongálását elítélte a külügyminisztérium és a belügyminisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség szlovén küldöttsége és a német nagykövetség is.

“A gyűlöletszimbólumok nem szabad véleménynyilvánítások, és nem erősítik a demokráciát. A gyűlöletbeszéd rendkívül káros az emberi méltóságra nézve. Kötelességünk, hogy a lehető leghatározottabban elítéljük, és szüntelenül harcoljunk ellene”

– mondta Tanja Fajon külügyminiszter.

A szlovén közszolgálati televízió honlapján közzétett fotókon jól látható, hogy a csütörtökön felfestett horogkeresztet, Dávid-csillagot és a két szimbólum közé tett egyenlőségjelet már eltávolították az épület bejáratáról.

Bostjan Poklukar belügyminiszter határozottan elítélte az incidenst és “a szlovéniai zsidó közösséggel szembeni bármilyen gyűlöletkeltést és intoleranciát.” (MTI)