Izraelben két percre megállt az élet a holokauszt-emléknapon

Izraelben két percre szirénaszó mellett megállt az élet, egész nap megemlékezéseket tartanak csütörtökön a jóm hasoán, a holokauszt izraeli emléknapján. Délelőtt tízkor országszerte megszólaltak a szirénák, megállt a forgalom az utakon, leálltak a vonatok, az emberek kiszálltak járművükből, felálltak munkahelyükön és otthonukban, és két percig lehajtott fővel emlékeztek a második világháború hatmillió zsidó áldozatára – tudósít az MTI.

Ezt követően a Jad Vasem holokauszt-múzeumban ünnepélyesen megkoszorúzták a varsói gettófelkelés emlékművét, a koszorúzók között volt Jichák Hercog államelnök és Naftali Bennett miniszterelnök is. Az izraeli parlamentben, a kneszetben „Mindenkinek van neve” címmel tartanak gyászünnepséget, és ennek keretében az áldozatok neveit olvassák fel a német parlament (Bundestag) elnökének, Bärbel Basnak a részvételével, és mécseseket gyújtanak a mártírok emlékére.

Fotó: Amos Ben-Gershom/GPO

A Bundestag elnöke Irma Nathan emlékére gyújtott mécsest, aki az ő városában, Duisburgban élt. Nathan vezette a duisburgi zsidó közösség jóléti bizottságát, s 1942 áprilisában férjével együtt a ma Lengyelország területén található izbicai tranzittáborba deportálták, ahol meggyilkolták őket.

Később az emlékezés sátrában – ahol az emlékhely építésekor a mozaikpadló alatt haláltáborokból, krematóriumokból elhozott emberi hamvakat helyezték el – állami megemlékezést tartanak Bennett kormányfő, Hercog államfő, Aviv Kochavi vezérkari főnök, Eszter Hajút, a legfelsőbb bíróság elnöke, és más közjogi méltóságok részvételével. Este szokás szerint a Gettóharcosok kibucának emlékmúzeumában, Észak-Izraelben tartják a soá napi zárórendezvényt Jaír Lapid külügyminiszter jelenlétében.

Jelenleg mintegy 161 400 holokauszttúlélő él Izraelben. Átlagos életkoruk 85,5 év, 31 500-an idősebbek 90 évesnél, és több mint ezren már elmúltak százévesek. Az elmúlt évben 15 553 túlélő halt meg, átlagosan naponta több mint 42-en.

Az Izraelben letelepedett túlélők 63 százaléka Európában született, közülük 37 százalék az egykori Szovjetunió országaiból, 12 százalék Romániából, 5 százalék Lengyelországból származik. 2,7 százalékuk Bulgáriából, 1,4 százalékuk Magyarországról, 1,4 százalékuk Németországból jött, 1 százalékuk pedig az egykori Csehszlovákiában vagy Franciaországban született.

A túlélők további része észak-afrikai országokból származik, ahol a nácikkal szövetséges francia Vichy-kormány vagy az akkori olasz kormányzat idején diszkrimináció és üldöztetés sújtotta őket. Tizenegy százalékuk iraki zsidó, az 1941. júniusi farhudi pogrom túlélői.

A holokauszt emléknapján Izraelben zárva tartanak a vendéglők és a szórakozóhelyek, s az összes helyi média a második világháború hatmillió zsidó áldozatára emlékező műsorokat sugároz.