Orosz bombatalálat érte a Babij Jar Holokauszt Emlékközpontot

A kijevi holokauszt-emlékműben is kárt tettek az ukrán főváros tévétornyát célzó orosz bombázások kedden – közölte a CNN. A támadásban öt ember vesztette életét, öten pedig megsebesültek. Az ukrán külügyminisztérium barbárságnak nevezte az orosz támadást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint értelmetlen nyolcvan éve azt ismételgetni, hogy „soha többé”, ha a világ csendben nézi a Babij Jar-i bombázásokat. A történteket Yair Lapid izraeli külügyminiszter is elítélte.

Abszolút elfogadhatatlan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a holokauszttal indokolja törvénytelen invázióját – olvasható a múzeum közleményében. A dokumentum szimbolikusnak nevezi, hogy a Kijev elleni támadás a holokauszt-emlékműnél kezdődött, azon a helyen, ahol a nácik által elkövetett egyik legnagyobb mészárlást történt.

Moshe Reuven, Ukrajna főrabbija is elítélte a támadásokat és azt mondta, hogy „itt háborús bűncselekmények” történnek. „1941-ben a fasiszták ellen harcolt az orosz hadsereg, most a kijevi, harkivi és odesszai civileket bombázza. Babij Jar szimbolikus hely, ahol 200 ezer ártatlan áldozat nyugszik” – fogalmazott.