Az EMIH támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget

Támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget az Egységes Magyagyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – közölte a szervezet csütörtökön. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija aggodalommal figyeli az orosz-ukrán konfliktus alakulását. A vezető rabbi csütörtökön telefonon egyeztetett Meir Stamblerrel, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, és felajánlotta neki a magyar zsidó közösség segítségét.

Köves Slomó egyeztetett Mendel Wilhelm ungvári rabbival is, akinek megígérte, ha szükséges, huzamosabb ideig is ellátják Magyarországon a kárpátaljai közösség tagjait. Az EMIH vezetője továbbá pénzügyi támogatást ígért Shmuel Azmannak, a kelet-ukrajnai zsidó menekülteknek létesített Anatevka zsidó menekültfalu vezetőjének.

A Kijev melletti települést – mely nevét a Hegedűs a háztetőn című musicalből kapta – 2015-ben hozták létre adományokból Shmuel Azman kijevi rabbi kezdeményezésére, az akkori kelet-ukrajnai harcok elől menekülő zsidó családok részére. A településen több száz kelet-ukrajnai zsidó menekült él, és a konfliktus újbóli kiéleződése óta további menekültek érkeznek oda. Anatevka település és a menekültek részére a https://charidy.com/Kyiv/73207 oldalon lehet adakozni.

Az EMIH felajánlotta segítségét az Ukrajnában ragadt izraeli állampolgárok kimenekítéséhez is.