Ukrajnai zsidó árvákat lát vendégül a kolozsvári Chabad

A Grand Hotel Italia és a kolozsvári Chabad gondoskodik néhány napig arról a több mint száz zsidó árváról, akiket az ukrán-román határon fogadtak az izraeli hatóságok. A gyerekeket az ukrajnai Zsitomirból menekítettek ki – számol be a kolozsvári sajtó.

Angela Marchiș, a Grand Hotel Italia menedzsere elmondta a Cluj24 hírportálnak, hogy a gyerekek ötcsillagos ellátást kapnak, és a kolozsvári Chabaddal együttműködve biztosítják számukra a napi három kóser étkezést is. Orgad Ber Dov rabbi és a felesége, Fraidy Orgad rebecen a Kolozsvári Rádióban köszönetüket fejezték ki a Grand Hotel Italia vezetőségének az együttműködésért. A gyerekek legalább vasárnapig maradnak Kolozsváron.

Yair Lapid, Izrael külügyminisztere a Twitteren számolt be arról, hogy a gyerekeket pokrócokkal és meleg ruhákkal fogadták a határon. A gyerekek végső úti célja Izrael. Az árvákat Roni Shabtai, Izrael romániai konzulja is fogadta a határon, aki továbbindulásuk előtt „boldogabb életet” kívánt nekik.

Zsitomir mintegy 140 kilométerre nyugatra fekszik Kijevtől. Az orosz támadók keddi ostroma több áldozatot követelt a városban.

Az izraeli hatóságok becslése szerint körülbelül 200 ezer ukrán állampolgárnak van joga Izraelbe emigrálni zsidó származásának vagy vallásának köszönhetően – írja az Agerpres román hírügynökség.

Fotók: Cluj 24