Berlinbe tart az Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház

A moldovai Chișinăuban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.

Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, az ultraortodox Chabad mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével. Ezeknek a gyerekeknek egy része a Chabad működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból, értesült a The Jerusalem Post.

Fotó: The Jewish Chronicle

A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és délután 5-kor érkeztek meg Chișinăuba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.
Az árvaház lakói és a hozzájuk csatlakozott kicsik egyelőre Berlinbe utaznak.

A rádióban megszólaló nagykövet szerint Izraelben is szívesen fogadnák őket, de Tel-Avivba szállításuk nem lehetséges, mert ehhez a szülők hivatalos engedélye szükséges, és több „problémás” családi hátterű, zsidó származású gyermek is van köztük, akiket például kábítószerfüggő szülőjük az árvaházra bízott és elhagyott, s nem is tudják, merre élnek.

Útjukon és Berlinben a Chabad mozgalomhoz tartozó rabbik vigyáznak rájuk, és azt remélik, hogy hamarosan véget ér az Oroszország által egy hete indított háború, és a gyerekek visszatérhetnek Ukrajnába.

Szintén a Chabad szervezésében egy másik, Zsitomirból útnak indult, 140 fős zsidó gyerekcsoport már kedden Romániába érkezett. A Chabad szervezet honlapja szerint azt tervezik, hogy őket a közeljövőben Izraelbe szállítják. (mti)