Izraeli zászló letépése, antiszemita röpcédulák: újabb incidensek Bécsben

Az elmúlt napokban újabb antiszemita incidensekről jött hír az osztrák fővárosból. A rendőrség szerint ismeretlen nők szombat éjjel megpróbálták letépni a város központjában lévő Stadttempel, Bécs fő zsinagógájának bejáratáról az izraeli zászlót. A zászló végül sértetlen maradt.

Néhány órával később a járókelők két antiszemita tartalmú szórólapot is felfedeztek az utcán a 15. kerületi Hagengasse-ban. „Hogy ki készítette ezeket a szórólapokat, egyelőre nem tudni” – közölte a bécsi tartományi rendőrigazgatóság. A nyomozást az ügyben a rendőrség állambiztonsági és szélsőségesség elleni hivatala vette át.

Előtte pénteken Aspern városnegyedben két fiatal letépett egy izraeli zászlót a vallások közti békés találkozásokat előmozdítani szándékozó Campus der Religionen zászlórúdjáról. A gyanúsítottak állítólag leköpték és rugdosták a zászlót. Az ismeretlen gyanúsítottak ellen súlyos anyagi kár okozása és vallási tanítás gyalázásának gyanúja miatt folyik nyomozás. A Campus élesen elítélte a vandál cselekedetet.

Néhány héten belül ez már a második antiszemita incidens volt a „Vallások Campusán”. Február 18-án szemtanúk megfigyelték, hogy egy hatfős csoport letépte és megsemmisítette a Dávid-csillagos zászlót.

Karoline Edtstadler, az osztrák Európa- és alkotmányügyi miniszter szerint az antiszemita incidensek száma 350-400 százalékkal nőtt a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása óta. A miniszter felháborodásának adott hangot az antiszemitizmus ilyen mértékű növekedése miatt:

„Olyan dolgokat éltünk át, amelyekről azt hittem, hogy csak a történelemkönyvekben kell majd olvasnunk”.

Európa több nagyvárosához hasonlóan Bécsben is már közvetlenül október 7-e után megugrott az Izrael- és zsidóellenes incidensek száma, szoros összefüggésben a palesztinpárti tüntetések gyűlölködő, uszító hangnemével. 

Október közepén például egy fiatal férfi betörte egy kóser hentesüzlet ablakát, azt kiabálta, hogy Allahu Akbar!, majd elmenekült. A bécsi egyetem judaisztikai könyvtárának táblája mellé pedig egy ismeretlen azt írta ki, hogy „Kill Israhell (sic!), the USA & Ukraine Z!” Több városban letépték az izraeli zászlókat, a bécsi egyetemen Izrael-ellenes graffitik jelentek meg. Több antiszemita incidens volt a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU) is, a diákönkormányzat például egy levélben „izraeli áldozati mítoszról” írt.

Novemberben antiszemita gyújtogatás történt a bécsi Központi temető zsidó részénél, és horogkereszteket, valamint más szélsőjobboldali graffitikat is mázoltak a ravatalozó előcsarnokának falára. Karl Nehammer osztrák kancellár a leghatározottabban elítélte a támadást, és közölte:

„Az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban, minden politikai és alkotmányos eszközzel küzdeni fogunk ellene”.