RIAS: erős a zsidógyűlölet Németország legnagyobb tartományában

Aggasztó képet fest a szervezet felmérése az Észak–Rajna–Vesztfáliában tapasztalható antiszemitizmusról. Tavaly 264 zsidóellenes incidenst jelentettek, a valós szám valószínűleg jóval nagyobb.

Először készített éves jelentést a Németország legnagyobb tartományában tapasztalható zsidóellenességről az Antiszemitizmus-kutató és Információs Központ (RIAS) – írja a Jüdische Allgemeine. A jelentés szerint az elmúlt évben 264 antiszemita incidens történt Észak–Rajna–Vesztfáliában, de feltételezhető, hogy a be nem jelentett esetek száma ennél lényegesen magasabb.

A RIAS „virulens jelenségnek” nevezi a zsidógyűlölet az északnyugati tartományban.

„Már az antiszemita incidensek regisztrálásának első éve után egyértelművé vált, hogy az antiszemitizmus Észak–Rajna–Vesztfáliában is szörnyű társadalmi normalitás” – magyarázta Jörg Rensmann, a központ vezetője. „Az antiszemitizmus számos kifejezési és megnyilvánulási formában nyilvánul meg, és az érintettek számára valós veszélyt és fenyegetést jelent”

– jelentette ki.

A nyilvántartott esetek között négy olyan van, amelyben szélsőséges erőszak játszott szerepet, ezenkívül öt támadást, hat fenyegetést, kilenc antiszemita körlevelet, 60 gyűlést és 153 bántó viselkedést regisztráltak. „Hétköznapi eseménynek” számítanak a zsidókra vagy a zsidóságra vonatkozó becsmérlő megjegyzések.

A RIAS kifejezetten aggasztónak tartja az észak-rajna-vesztfáliai zsidók fenyegetettségi helyzetét. Tavaly novemberben a Ruhr-vidéken támadássorozat történt, „amelyben valószínűleg iráni állami szervek játszottak vezető szerepet”, de előfordult egy gyújtogatásos támadás is a kölni zsinagógai közösség temetőjének épülete ellen.

A tartományban a zsidógyűlölet 50–50 százaléka irányult magánszemélyek és intézmények ellen, az incidensek kétharmada zsidókat érintett. A legtöbb esetben szemtől szemben került sor antiszemita kijelentésekre vagy tettekre, ezek az incidensek főként közterületeken és oktatási intézményekben történtek.

A RIAS jelentése a soá bagatellizálását és tagadását, valamint az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus eseteit is dokumentálja. Sőt, a dokumentum szerint a soá és a náci bűnök emlékének elutasítása az antiszemita megnyilvánulások egyik legfontosabb indítéka. Sok olyan esetet is regisztráltak, amikor zsidókat „idegennek” vagy „a többségi társadalomhoz nem tartozónak” minősítettek.

„A RIAS által közzétett 264 incidens riasztóan sok, és megerősíti a zsidó közösség azon felfogását, hogy a zsidók szinte naponta szembesülnek antiszemitizmussal”

– mondta Olga Rosow, a Düsseldorfi Zsidó Hitközség adminisztratív igazgatóhelyettese.

Nicole Pastuhoff, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Zsidó Diákszövetség elnöke pedig hozzátette: „A zsidó diákok számára a legnagyobb nehézséget az oktatási intézményekben tapasztalható antiszemitizmussal kapcsolatban az jelenti, hogy hogyan jelentsék be az ilyen incidenseket és küzdjenek ellene úgy, hogy ne veszélyeztessék a tanulmányaikat. Ezért is annyira fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a panaszok sokaságára, hogy ne hagyjuk magára az érintetteket.”