Köves Slomó: Gyöngyösi Márton szélsőjobboldali és újbaloldali politikusként is antiszemita

A Jobbik sokat tett azért, hogy a rendszerváltás utáni korszak antiszemitizmusának és rasszizmusának a szimbólumává váljon. A magyar szavazók józan belátása után kiderült, hogy valójában nem politikai tényező – mondta az M1 Híradó műsorában Köves Slomó. 

Köves Slomó: Gyöngyösi szélsőjobboldali és újbaloldali politikusként is antiszemita

Gyöngyösi Márton semmit nem változott, ma is ugyanolyan antiszemita, mint régen – így reagált Köves Slomó a Jobbik elnökének kijelentéseire. Gyöngyösi Márton még 2020-ban egy belső levelezésben cionista bérencnek nevezte Orbán Viktort. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát. Köves Slomó a vendégünk.

Az EMIH főrabbija szerint Gyöngyösi Márton, aki egy belső levelezésben cionista bérencnek nevezte Orbán Viktort, ma is ugyanolyan antiszemita mint régen, hiába fordultak a politikai nézetei 180 fokot. Köves szerint a Jobbik elnöke egy szimbolikus aktussal ki tudná fejezni, mennyire tévesnek találja azt, amit ő és párttársai tettek az elmúlt tíz évben, és ahelyett, hogy a választásokon végleg elbukjanak, bezárhatná a pártot.

„Ezzel a lépéssel egyértelműen üzenne a saját, még megmaradt szavazóinak, akikről nem gondolom, hogy mindannyian antiszemiták és rasszisták, hogy azt amit képviseltek másfélévtizeden keresztül, annyira elfogadhatatlan, lehetetlen, hogy a Jobbikból egy színlelt megtéréssel baloldali párt legyen, mint amilyen elképzelhetetlen lett volna ez a Nemzetiszocialista Pártról a második világháború után”

– fogalmazott az EMIH vezető rabbija.

Köves Slomó ugyanakkor pozitív jelenségnek nevezte, hogy szemben Nyugat-Európával Magyarországon még nem jelent meg fontos tényezőként a baloldali antiszemitizmus.