Elnézést kért antiszemita megjegyzései miatt az ENSZ szakértője

Miloon Kothari a „zsidó lobbiról” értekezett és más antiszemita megjegyzéseket is tett. Izrael szerint „szánalmas és nem meggyőző” a bocsánatkérése.

Az ENSZ egyik vizsgálója bocsánatot kért, amiért nemrégiben a Mondoweiss hírhedt anticionista honlapnak adott podcast-interjúban

a „zsidó lobbi” kifejezést használta, és arra utalt, hogy az „apartheid” gyakorlata miatt Izrael elveszítheti ENSZ-tagságát.

Megjegyzései széles körű felháborodást váltottak ki, amerikai tisztviselők és az Anti Defamation League (ADL) részéről is.

Miloon Kothari végül bocsánatkérő levelet küldött Federico Villegasnak, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vezetőjének a múlt héten tett kijelentéseiért. Az indiai tudós és civil aktivista tagja a „megszállt palesztin területeken elkövetett emberi jogi visszaéléseket vizsgáló bizottságnak”, amely 2021 tavaszán, az izraeli-gázai fegyveres konfliktus után alakult.

A podcastban Kothari „kezdettől fogva illegálisnak” nevezte a palesztin területek izraeli „megszállását”, és arról beszélt:

„Nagyon elkeserít bennünket a közösségi média, amelyet nagyrészt a zsidó lobbi vagy bizonyos NGO–k irányítanak, rengeteg pénzt dobnak ki arra, hogy megpróbáljanak minket lejáratni, de a fontos dolog az, hogy a megbízatásunk a nemzetközi emberi jogi és humanitárius normákon alapul, és hogy mindannyian az igazságot keressük”.

Hozzátette, hogy „az izraeli kormány nem tartja tiszteletben saját, ENSZ-tagállami kötelezettségeit. Valójában következetesen, akár közvetlenül, akár az Egyesült Államokon keresztül, megpróbálják aláásni az ENSZ mechanizmusait”. A bizottság vezetője, Navi Pillay megvédte Kothari megjegyzéseit, mivel azokat szerinte kiragadták a szövegkörnyezetükből.

Deborah Lipstadt neves antiszemitizmus–kutató, a Külügyminisztérium antiszemitizmus elleni különleges megbízottja és Michèle Taylor, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának amerikai nagykövete egyaránt elítélte Kothari retorikáját.

„Fel vagyunk háborodva az Izrael-ügyi bizottság egyik tagja által nemrégiben tett antiszemita, Izrael-ellenes megjegyzések miatt” – tweetelte Taylor a múlt héten.

Válaszul levelében Kothari azt írta,

„teljesen téves volt, amikor úgy jellemeztem a közösségi médiát, hogy ‘nagyrészt a zsidó lobbi irányítja’. Ez a szóhasználat helytelen és érzéketlen volt”.

Izrael, amely megtagadta, hogy részt vegyen az ENSZ-bizottság vizsgálatában, elégedetlen volt Kothari bocsánatkérésével. Az izraeli külügyminisztérium főigazgató-helyettese „szánalmasnak” és „nem meggyőzőnek” nevezte a nyilatkozatot. Jair

Lapid izraeli miniszterelnök pedig felszólította az ENSZ-t, hogy Kothari kijelentései után fejezze be a 2021-es izraeli-Hamász konfliktussal kapcsolatos vizsgálatait.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amelynek olyan államok is a tagjai, mint Oroszország, Kína, Pakisztán és Kuba, folyamatosan és egyoldalúan Izrael–ellenes politikát visz. Legutóbb márciusban 22:6 arányban, 8 tartózkodással fogadta el a testület újabb, Izraelt bíráló határozatát. Gilad Erdan izraeli nagykövet 2020–ban arról írt: „2006 óta a tanács eddig 90 határozatban ítélte el Izraelt, ami több, mint Szíriát, Észak-Koreát és Iránt elítélő határozatok összesen. A mániákus figyelem Izraelre, valamint az elnyomó, diktatórikus rendszerek védelme azt mutatja, hogy az Emberi Jogi Tanácsnak ezen országok bűneinek tisztára mosása a feladata.”