Franciaországban a zsidó diákok 91 százaléka tapasztalt már antiszemitizmust

Egy új felmérés szerint jóval több zsidó diák tart a szélsőbalról, mint a szélsőjobboldalról jövő antiszemitizmustól.

Megdöbbentő eredményt produkált egy új felmérés Franciaországban: eszerint a felsőoktatási intézményekben tanuló tízből kilenc zsidó diák (tehát 91%-uk) azt állítja, hogy legalább egyszer már tapasztalt antiszemitizmust. Ez többnyire sértegetések, viccek vagy náci skandálások formájában történt, de néha fizikai támadás is előfordult.

A zsidó diákok mintegy 77 százaléka úgy véli, hogy az antiszemitizmus „széles körben elterjedt” a francia egyetemeken

– derül ki a Le Parisien című napilapban közzétett, 237 zsidó és 802 vegyes hátterű diák reprezentatív mintáján végzett felmérésből, amelyet az izraeli i24news.tv ismertetett.

A felmérés szerint több zsidó diák tart a szélsőbaloldali antiszemitizmustól (83 százalék), mint a szélsőjobboldalitól (63 százalék). Az egyik közvélemény-kutató rámutatott, hogy

„korábban Jean-Marie Le Pen miatt volt nagy az aggodalom. Ma Jean-Luc Mélenchon miatt van”.

A felmérés eredményei összhangban vannak egy 2019-ben közzétett hasonló felméréssel.

A ma 95 éves Jean-Marie Le Pen a francia radikális jobboldali pártelnök, Marie Le Pen apja, akinek akkori pártja, a Nemzeti Front (ebből alakult a Nemzeti Tömörülés) számos esetben rasszista és antiszemita uszításnak is hangot adott.  Jean-Luc Mélenchon egy mai is népszerű szélsőbaloldali politikus, az Engedetlen Franciaország mozgalom vezetője, aki többször tett antikapitalista mezbe bújtatott antiszemita kijelentéseket.

Mélenchon megvédte azt az algériai származású rappert is, aki a legutóbbi franciaországi antiszemita botrányt okozta. Médine ugyanis augusztus végén a Twitteren egy antiszemita viccet engedett meg magának, amelynek következtében több zöldpárti politikus lemondta a részvételt saját pártjának fesztiválján, amelyre Médine is hivatalos volt.

Samuel Lejoyeux, a franciaországi Zsidó Diákok Szövetségének (UEJF) elnöke szerint

„évek óta egy nagyon aggasztó állandó jelenség tapasztalható. Az Izrael elleni gyűlölet, amellyel automatikusan a franciaországi zsidókat társítják, kétségtelenül az antiszemitizmus legerősebb mozgatórugója napjainkban”.

Példaként említette a Saint-Denis-i Paris 8 egyetemre vésett graffitit: „Éljen Palesztina. Vissza 39-45-be”.

„A zsidógyűlölő ellenségeskedés nem egy közösségből és nem elsősorban a muszlimoktól származik” – mondta Philippe Schmidt a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Ligától, ehelyett a szélsőbaloldali propagandát nevezte nagyobb problémának.

A zsidók elleni erőszak Franciaországban folyamatosan nőtt az 1990-es évek óta, és az elmúlt években elérte az évi 400-800 verbális és fizikai támadást a belügyminisztérium adatai szerint. Igaz, idén szeptemberben a belügyminiszter arról számolhatott be, hogy az országban 25 százalékkal csökkent az antiszemita cselekmények száma az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. A tárcavezető szerint január és június között 227 antiszemita cselekmény történt az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent a 2021 első fél évében regisztrált 298-hoz képest. Ezek fele antiszemita jellegű fizikai támadás volt.

Az ADL idei adatai szerint az 51 milliós Franciaországban több mint 7,5 millióan vallanak antiszemita nézeteket. 37 százalékuk osztja azt az állítást, hogy „a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, ahol élnek”, és 28 százalékuk úgy gondolja, „a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti világban.”