Franciaországban a kormány szerint csökkent az antiszemita cselekmények száma

Franciaországban 25 százalékkal csökkent az antiszemita cselekmények száma az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. Gérald Darmanin belügyminiszter ezt múlt héten jelentette be, amikor részt vett egy új zsinagóga felavatásán Párizs egyik nyugati elővárosában, Levallois-Perret-ben – tájékoztat az MTI.

Fotó: Facebook/Gerard Darmarin

A tárcavezető szerint január és június között 227 antiszemita cselekmény történt az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent a 2021 első fél évében regisztrált 298-hoz képest. Ezek fele antiszemita jellegű fizikai támadás volt. A kormánytag leszögezte:

„nincs különbség az antiszemita cselekmények és az Izrael-gyűlölet között. Ezt ki kell mondani újra és újra”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek szavait az AFP hírügynökség tudósítása szerint a hallgatóság hangosan megtapsolta.

„Ugyanazok, akik elítélik Izraelt és ugyanazok, akik elítélik – és ezt idézőjelbe teszem – a zsidók hibáit, ítélik el a rendőröket is. Időnként a szélsőségesek is csatlakoznak hozzájuk” – mondta Gérald Darmanin. A vallásokért is felelős tárcavezető kiemelte: „a francia szekularizáció nem jelenti a vallások tagadását, és nem követel meg semlegességet a köztereken”.

„Franciaországban mindig lehet kipát viselni az utcán”

– tette hozzá, megígérve, hogy azt soha nem fogják a törvények tiltani.

„Szekularizáció nem létezik vallásszabadság nélkül, és vallásszabadság nem létezik vallási helyek nélkül” – mondta. De arra is felhívta a figyelmet, hogy „még ha a vallásszabadság szinte abszolút (érték) is, annyira nem az, hogy mások vallását megsemmisítse”.

A levallois-i zsinagóga avatása előtt jelezte a párizsi prefektúra, hogy a vallási ünnepek közeledtével fokozzák a készültséget a zsidó vallási helyek körül.

A francia belügyminisztérium adatai szerint 2021-ben 1659 vallásellenes cselekmény történt az országban, ebből 857 keresztényellenes, 589 antiszemita, míg 213 muzulmánok elleni cselekmény volt.