Berlinben sokszor nincs következménye az antiszemita támadásoknak

A RIAS új jelentése szerint a városban nem nőtt ugyan a zsidóellenes incidensek száma, de a tettesek sok esetben megússzák a felelősségre vonást.

A RIAS német antiszemitizmus–kutató központ tavaly több mint 300 antiszemita incidenst dokumentált Berlinben, köztük 22 erőszakos cselekményt, ami azt jelenti, hogy a zsidókat ért fizikai támadások száma a német fővárosban nagyjából az előző évi szinten maradt. A Welt c. lap beszámolója szerint azonban számos eset büntetlen maradt.

Az egyik súlyos atrocitás tavaly novemberben történt, amikor egy 16 és 21 éves testvérpár Spandau egyik parkjában sétált. Egy öt-tíz fős csoport megtámadta őket, végigkergették őket a parkon, baseballütőkkel, késekkel és paprikaspray-vel estek nekik. Azzal vádolták a két fiatalt, hogy azt kiabálták: „Free Israel”.

Hogy ezen mit értettek, az nem világos, írja a német lap, ugyanis a közel-keleti konfliktus kapcsán csak a „Free Palestine” Izrael-ellenes jelszó ismert. A támadók számára azonban a jelek szerint a zsidó állam puszta említése is elég volt ahhoz, hogy kiboruljanak. A testvérek egyike olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházban kellett maradnia. Az ügyben ismeretlenek ellen folyik a nyomozás, a gyanúsítottakat máig nem sikerült azonosítani.

Neukölln kerületben decemberben egy 34 éves, kipát viselő férfit ért antiszemita sértegetés és fenyegetés, miután késő este kilépett egy bárból. Az ügyészség idén január végén lezárta az ügyet, mert az elkövetőt nem sikerült azonosítani.

2022 márciusában egy 24 éves szír férfi Prenzlauer Bergben hirtelen leütötte egy 32 éves brit állampolgár fejéről a kipát, és rá is lépett a zsidó fejfedőre. Az áldozat és egy szemtanú elmondta a rendőrségnek, hogy a férfi felszólította áldozatát, hogy mondja ki a „Free Palestine” szavakat, majd többször arcon ütötte.

A gyanúsítottat a rendőrség elfogta, és az ügyészség szándékos testi sértés és kényszerítés kísérlete miatt vádat is emelt a járásbíróságon, ám tárgyalásra végül nem került sor, mivel „a vádlott tartózkodási helye jelenleg ismeretlen” – közölte a berlini bíróság szóvivője. Ezért az eljárást egyelőre felfüggesztették.

Az elkövetők politikai-ideológiai háttere a regisztrált incidensek többségében ismeretlen.

„A zsidók elleni támadásokat az érintettek elsősorban a szélsőjobboldali, de az iszlamista, arab miliőnek is tulajdonítják”

– mondta Samuel Salzborn, Berlin antiszemitizmus-ügyi biztosa, aki szerint „intenzívebben kell dolgoznunk a sötét mezőn”.

A RIAS szerint azonban a soá bagatellizálása és a tettes-áldozat viszony kifordítása „minden politikai-ideológiai miliőben megtalálható, és a politikai centrumba is eljut”. Ugyanez vonatkozik a berlini kutatók szerint az antiszemita összeesküvés–mítoszokra és az Izraelhez kapcsolódó zsidóellenesség formáira is. Az antiszemitizmus tehát összekötő elemként funkcionálhat különböző, egymástól amúgy távol álló közegek között.

„Az antiszemitizmus mindennapos jelenség a berlini zsidók számára” – áll a RIAS szerdán bemutatott éves jelentésében. Ez nem azt jelenti, hogy naponta tapasztalják meg az antiszemitizmust, hanem azt, hogy

„a mindennapi viselkedésben mérlegelniük kell saját zsidó identitásuk láthatósága és testi-lelki épségük között. A felismerhető zsidók számára csak kevés olyan tér van, ahol biztosak lehetnek abban, hogy nem szembesülnek antiszemitizmussal.”