Nőtt az antiszemita incidensek száma New Yorkban

A rendőrség közlése szerint a novemberi számok 125 százalékos növekedést mutatnak az előző év ugyanezen időszakához képest.

Úgy tűnik, nyáron hiába sürgettek zsidó szervezetek  válaszlépéseket a New York–i antiszemita incidensekre: a városban tovább nőtt az ilyen jellegű gyűlölet–bűncselekmények száma.

A New York-i rendőrség adatai szerint 45 antiszemita incidens történt a városban az elmúlt hónapban, de az egész országban tartanak a zsidógyűlölet növekedésétől. A zsidóellenes támadások novemberben a városban elkövetett összes gyűlölet-bűncselekmény 60 százalékát tették ki – írja a The Times of Israel.

A novemberi számadat azt jelenti, hogy New York öt városrészében (Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island) átlagosan 16 óránként történik egy antiszemita gyűlölet-bűncselekmény. Zsidó védelmi szervezetek szerint ráadásul sok támadást valószínűleg be sem jelentenek.

A múlt havi adat 125 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Idén április és május kivételével minden hónapban növekedés volt tapasztalható a 2021-es év azonos hónapjához képest.

A New York-i rendőrség 195 zsidóellenes gyűlölet-bűncselekményt regisztrált idén január 1. és szeptember 30. között, sokkal többet, mint bármely más csoport ellen. A nagyvárosban élő zsidók ellen mind abszolút, mind az egy főre jutó számok alapján több támadást követnek el, mint bármely más kisebbség ellen a városban.

Az incidensek a fizikai támadástól a szóbeli zaklatáson át a vagyoni károkozásig egészen az antiszemita graffitikig terjednek. Az antiszemita incidensek számának növekedése szinte egyenesen arányos New York város bűnözési statisztikájának romlásával.

A múlt hónapban történt legjelentősebb incidens során két férfit tartóztattak le, miután azzal fenyegetőztek, hogy „szétlövik a zsinagógát”. A rendőrség fegyvert és egy náci karszalagot foglalt le a gyanúsítottaktól, és válaszul megerősítette a zsinagógák biztonságát.

Egy incidens során támadók géppisztollyal lelőttek egy haszid nőt és fiát, egy másik esetben pedig négy gyanúsított megtámadott egy zsidó férfit egy brooklyni utcán. Egy vandál „Free Palestine” feliratot fújt a Chabad mozgalom egyik járművének oldalára, és olyan is történt, hogy egy férfi kövekkel dobált meg egy zsidó iskolát.

Zsidó szervezetek, az Anti-Defamation League (ADL) és a Community Security Initiative még júniusban konkrét fellépésre szólítottak fel amiatt, hogy aggasztó mértékben megnőtt a szélsőségesség és az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma New York államban.

És nemcsak ott. A gyűlölet-bűncselekmények számának növekedése New Yorkban megfelel az országos tendenciáknak. Az ADL  tavaly országszerte 2717 antiszemita incidenst regisztrált, ami 34%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és a legmagasabb érték azóta, hogy 1979-ben megkezdték az incidensek nyilvántartását.