Nem számít gyűlölködésnek a zsidók kiirtására való felhívás három patinás amerikai egyetem vezetői szerint

Elképesztő jelenetek játszódtak le azon a kongresszusi meghallgatáson, amelyen a Harvard, az MIT és a Pennsylvania egyetem vezetőit kérdezték arról, hogy a “zsidók kiirtására való felhívás” szembemegy-e az általuk képviselt intézmények magatartási kódexével. Mindhárom egyetemi vezető úgy reagált, hogy a válasz kontextustól függ. 

A meghallgatásra azt követően került sor, hogy soha nem tapasztalt megosztottságot okozott az amerikai egyetemeken a Hamász-Izrael háború, valamint a felsőoktatási intézményekben már korábban is rendszeressé váltak a palesztinpárti és zsidóellenes megnyilvánulások.

Rep. Stefanik Questions Harvard University President Who Refuses To Answer Basic Questions

Uploaded by Rep. Elise Stefanik on 2023-12-05.

A konkrét kérdés így hangzott:

„Megsérti-e a zsidók kiirtására való felhívás az [egyetemük] magatartási kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat?”

A kérdező képviselő annyira megdöbbent a válaszoktól, hogy újra és újra feltette mindegyiküknek ugyanazt a kérdést, amelyre mindhárom elnök cinikusan mosolyogva ugyanazt válaszolta.

Az egyetemi vezetők úgy fogalmaztak, hogy mindez „a kontextustól függ” és „attól, hogy a beszéd átfordul-e magatartásba”, azaz ténylegesen a zsidók meggyilkolásához vezet-e.

Bill Ackman milliárdos hedge fund menedzser az eset kapcsán úgy fogalmazott az X-en, hogy ha valamelyik vállalatuk vezérigazgatója adott volna hasonló választ, egy órán belül a süllyesztőbe került volna.  Az üzletember szerint az olyan vezetők miatt azért robbant be az antiszemitizmus az egyetemeken és világszerte, mint Claudine Gay, Elisabeth Magill és Sally Kornbluth elnökök.

Bill Ackman on Twitter: „The presidents of @Harvard, @MIT, and @Penn were all asked the following question under oath at today’s congressional hearing on antisemitism:Does calling for the genocide of Jews violate [your university’s] code of conduct or rules regarding bullying or harassment?The… pic.twitter.com/eVlPCHMcVZ / Twitter”

The presidents of @Harvard, @MIT, and @Penn were all asked the following question under oath at today’s congressional hearing on antisemitism:Does calling for the genocide of Jews violate [your university’s] code of conduct or rules regarding bullying or harassment?The… pic.twitter.com/eVlPCHMcVZ

„A kongresszusi vezetőink elismerést érdemelnek, mert nyilatkozataikban, kérdéseikben, és a meghallgatás tiszteletteljes lebonyolításában óriási vezetői és erkölcsi tisztánlátásról tettek tanúbizonyságot. Egy mesterkurzust láthattunk arról, hogyan kell működnie a kormányunknak és a demokráciánknak”

– fogalmazott Ackman.