Tinédzserek körében is népszerűsítik a terrorizmust a palesztin terrorista szervezetek

Kihasználják a közösségi médiában rejlő lehetőségeket a palesztin terrorista csoportok és már a kiskorúak körében is toboroznak – mondta egy katonai forrás a Jewish News Syndicate-nek. A tendencia nem újkeletű,  jelenlegi formája és mértéke viszonylag új jelenség.

2004-ben, a második intifáda idején a 16 éves Hussam Abdo, akit egy huwarai katonai ellenőrzőpontnál állítottak meg öngyilkos bombaövet viselve, a címlapokra került. Azóta az okostelefonok forradalma és a közösségi oldalak megjelenése számos új toborzási lehetőséget teremtett. Az újságnak nyilatkozó forrás szerint míg korábban a palesztin oktatás és informális oktatási rendszerek jelentették az uszítás, a terrortoborzás fő eszközét, ma már a minden kiskorú birtokában lévő mobiltelefon a potenciális toborzási eszköz.

2019-ben António Guterres ENSZ-főtitkár nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította a Hamaszt, a Palesztin Iszlamista Dzsihádot (PIJ) és másokat, hogy hagyjanak fel a palesztin kiskorúak toborzásával. A felhívás süket fülekre talált – írja a szerző, aki felidézi, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) figyelemmel követté a nablusi székhelyű helyi Lions’ Den terrorcsoport erőfeszítéseit, amint olyan fiatalokat céloztak meg, akiknek nem volt semmilyen szervezeti kötődésük.  A csoport ügyesen használt olyan platformokat, mint a TikTok, hogy a fiatalokat fegyverkezésre és a csoporthoz való csatlakozásra ösztönözze.

„A közösségimédia-hálózatokat két célra használják. Az egyik a toborzásé – a kiskorúaknak azt mondják, hogy találkozzanak terroristákkal, csatlakozzanak különböző tevékenységekhez –, a másik pedig az uszítás. A zsidókat és az izraelieket gonosz cionista megszállókként írják le, a fiatalokat pedig arra ösztönzik, hogy forduljanak erőszakhoz”

– mondta a forrás.

Míg az olyan bejáratott terrorszervezetek, mint a Hamasz és a PIJ, a közösségi médiát használják narratíváik hosszabb videókon keresztül történő előmozdítására, a forrás szerint a szamáriai helyi frakciók azok, amelyek a legügyesebbek a legfiatalabb generációt megszólító rövid TikTok-videók gyártásában.

Eközben a Palesztin Hatóság által fenntartott iskolákban, amelyeket részben olyan országok finanszíroznak, mint az Egyesült Államok és Németország, a gyerekek olyan színdarabokban vesznek részt, amelyek az IDF-katonák elrablását vagy izraeli civilek meggyilkolását szimulálják.

Az iskolai könyvek démoni „cionista ellenségeket” írnak le a befolyásolható kisgyermekek számára, és egy újabb generáció nő fel, amelyből hiányzik a békés konfliktusmegoldáshoz szükséges kognitív oktatási alap.

Huszonnégy Júdeában és Szamáriában található palesztin iskolát terroristákról nevezték el, köztük Abu Daoudról, aki a felelős az 1972-es müncheni olimpián részt vevő izraeli sportolók lemészárlásáért. Mivel a Palesztin Hatóság fizetést fizet a bebörtönzött terroristáknak és kártérítést fizet a „mártírok” családjainak, a palesztin fiataloknak szóló üzenet egyértelmű. Eközben a Palesztin hatóság által üzemeltetett mecsetekben az imámok is erőszakot szítanak, vagyis a palesztin fiatalok több irányból is telítődnek hasonló üzenetekkel.

Az IDF adatai szerint a védelmi erőkkel való összecsapások során megsérült vagy meghalt palesztin kiskorúak mintegy 90 százaléka harcos volt.

„Ez azt jelenti, hogy vagy felfegyverkeztek, vagy gyújtóbombákkal és kövekkel hajigáltak közelről a katonai erőket”.

A kőhajítást az IDF szürke területnek tekinti, és olyan tényezők határozzák meg, mint például a távolság, ami az életveszély definiálásában játszik szerepet.

A katonai források hangsúlyozzák, hogy azokban az incidensekben, amelyekben palesztin kiskorúak vagy nem harcolók halnak meg, az IDF belső vizsgálatot indíthat, és minden erőfeszítést megtesz az ilyen kimenetelek elkerülése érdekében.

„A másik oldal azonban minél több nem felnőtt áldozatot szeretne bemutatni, és ezt a nemzetközi színtéren kamatoztatni. Azt látjuk, hogy ez szörnyű módon, de működik”

– mondta a forrás.