Hitlert éltető fiatalok gyalázták meg a Dohány utcai zsinagóga épületét

FRISSÍTÉS:

A TEV szerint a Dohány utcai zsinagóga (mint a védett körhöz tartozó zsidó vallási csoport szimbolikus) épületének a fentebb rögzített módon történő meggyalázása kihívóan közösségellenes magatartást alapoz meg, mely kiegészülve a náci karlendítéssel, náci jelszavak üvöltözésével, objektíve alkalmas a zsidó vallási csoport tagjaiban a riadalomkeltésre.

Ezek olyan külső ismérvek, melyek valóságosan fenyegetőek a zsidó vallási csoporthoz tartozók számára. Előbbieken túlmenően a hivatkozott, felsorolt jegyek minden bizonnyal más – a vallási csoporthoz nem tartozó – személyeket is érzelemnyilvánításra késztethetnek, illetve indíthatnak.

Mivel ügyben már megtörtént a nyomozás elrendelés, így a TEV azt kéri, hogy a feljelentésében foglaltakat ezen eljárás keretében vizsgálják ki. Az Alapítvány továbbá kéri az elkövetők felkutatását, felelősségre vonását.


„Tegnap hajnalban randalírozó fiatalok egy csoportja meggyalázta a Dohány utcai zsinagóga épületét. Náci jelszavakat üvöltöztek, üres sörös dobozokat hajigáltak, sőt, levizelték a zsinagóga falát” – számolt be hétfőn Facebook-oldalán Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

A városvezető szerint a történtekre nincs mentség, sem az életkor, sem a részegség, sem semmi nem magyarázhatja ezt a viselkedést.

„Erzsébetváros polgármestereként, és mint magyar állampolgár mélyen megvetem és elítélem ezt a magatartást, és egyben bocsánatot kérek zsidó honfitársaimtól, hogy ez megtörténhetett. Szeretném, ha Erzsébetváros zsidó lakói tudnák, az Önkormányzat mindent megtesz, hogy Önök biztonságban érezzék magukat, hogy érezzék, ez a kerület mindannyiunk otthona, hogy mi mindannyian a leghatározottabban elutasítjuk az antiszemitizmus minden formáját”

– írta a polgármester, aki hétfő este gyertyát gyújtott Szücs Balázs alpolgármesterrel azon a helyen, ahol a fiatalok meggyalázták a zsinagóga épületét.

Fotó: facebook.com/PNiedermueller

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRKF) csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt rendelt el nyomozást az internetre hétfőn kikerült videón nyomán – tudta meg a Népszava a rendőrségtől.

A vandál cselekedetről videofelvétel készült, amelyik az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban jelent meg. A felvételen két részeg tinédzser látható, akik előbb hangosan Sieg Heil-t kiabáltak, egyikük náci karlendítést is bemutatott, miközben egy harmadik társuk fotózta őket. Ezt követően szemetesből kiszedett hulladékot dobálták a zsinagógára, ketten pedig levizelték az épületet.

Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) levelet írt Niedermüller Péter polgármesternek, akit arról kérdezett, hogy miként értesültek a történtekről, az épület környékén szolgálatot teljesítő biztonsági vagy rendvédelmi erők észlelték-e a garázda cselekményeket, részükről történt-e intézkedés, valamint tettek-e feljelentést az eset kapcsán. A TEV úgy véli, hogy az incidens a közösség tagja elleni erőszak alapeseti tényállását is megvalósíthatta. Az Alapítvány egyúttal felajánlotta segítségét az eljárásban való jogi vagy sértetti tanácsadásra.

Amint választ kaptunk kérdéseinkre, frissítjük a bejegyzést.