A holland tanároknak csaknem fele tapasztal osztálytermi antiszemitizmust

Az amszterdami Anne Frank Ház legújabb jelentése szerint a holland középiskolákban tartós probléma marad az antiszemitizmus. Az elmúlt évben a középiskolai tanárok több mint 40%-a találkozott a jelenséggel az osztálytermekben.

 

A kutatás során 432 tanárt kérdeztek meg az incidensek természetéről és nagyságáról. A felmérés kimutatta, hogy a futballcsapatok szurkolóinak ellenségeskedése, valamint a közel-keleti konfliktus fűti a szenvedélyeket, az elkövetők pedig többségükben holland moszlimok.

A tanárok 42%-a mondta, hogy az osztálytermekben is vitatéma a zsidógyűlölet és a Holokauszt lekicsinylése.

A jelentés két héttel azután látott napvilágot, hogy a Conference on Jewish Material Claims Against Germany közzétette a maga tanulmányát. A Holland közvéleményben bombaként robbant az a megállapítás, hogy az új évezredben születettek 23 százaléka úgy hiszi, a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidó nem több mítosznál.

A jelentés vihart kavart a társadalmon belül, a törvényhozók körében pedig valóságos sokkot váltott ki.

“Országunk megroppant” – mondta Harm Beertema, a Szabadságpárt politikusa, a jelentésre reagálva.

Az Anne Frank Ház anyaga főleg a futball-üggyel foglalkozik, minthogy az amszterdami Ajax futballklubot „zsidónak” tartják, némiképp eltúlozva azt, hogy gyökerei a zsidó közösséghez nyúlnak vissza.

 

forrás