Csókakő polgármestere személyesen kérte a szervezőket, hogy ne tartsák meg a neonáci találkozót

„Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be a European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel. Ezektől az eszméktől teljes mértékben elhatárolódom.

Csókakő Község nem állt sem szerződésben sem pedig megállapodásban az említett szervezettel. Nem mi szerveztük a rendezvényt, ha tisztában vagyunk az előzményekkel, akkor nem adjuk ki a teret” – írta Csókakő polgármestere, Fűrész György a Facebookon.

A község vezetője azt követően reagált a közösségi médiában, hogy szombaton Csókakőn tartották meg a European Fight Night elnevezésű titkos neonáci harcművészeti gálát, miután vélhetően a kiszivárgott hírek és a rendőrségi nyomás hatására visszalépett a budapesti helyszín tulajdonosa.

A magyar rendőrség péntek délutáni közleményében úgy fogalmazott, hogy a „sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó”.

Fűrész hétfő reggel a közösségi oldalán tisztázta, hogy a rendezvényt nem tudatosan fogadták be, és miután a rendőrség tájékoztatta a találkozóról, megpróbálta megakadályozni azt.

A polgármester szerint a pályát üzemeltető kötött szóbeli megállapodást egy magánszeméllyel, aki küzdősportrendezvényt szeretett volna rendezni a településen. Mivel ez sem a helyszín, sem a szervezet tevékenységével nem ellentétes, s mivel jómaga is támogat minden sporttevékenységet, jóhiszeműen ő is, és az üzemeltető is engedélyezte május 5-én este a sportrendezvényt.

Fürész György állítja: nem tudott a botrányokról, és semmi nem utalt arra, hogy pontosan milyen rendezvényt tartanának a pályán. A rendőrség szombat reggel 9-kor tájékoztatta arról, hogy a sporteseménynek beállított rendezvény ténylegesen egy neonáci találkozó. Ezután a polgármester megpróbálta megakadályozni a rendezvényt, nem sok sikerrel:

„Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt. Ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, konzervatív, militáns szervezetnek deklarálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen, és nem az általam említett szervezet a rendező és a szerződő fél, hanem a magánszemély, aki jelezte, hogy maradéktalanul betartják a jogszabályokat”

– olvasható a bejegyzésben. Megjegyezte, hogy a rendőrök jelentős erővel vonultak fel, több hatósági ellenőrzést is tartottak, mindent rendben találtak.

A polgármester nyomására a rendezvényt végül nem vasárnap reggel kilenckor, hanem már szombat este kilenckor befejezték, és elhagyták Csókakőt. „Az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt”.