Mégsem Budapest ad otthont a sportrendezvénynek álcázott neonáci találkozónak

Vélhetően a kiszivárgott hírek és rendőrségi nyomás hatására visszalépett az Európai Harc Éjszakája elnevezésű neonáci küzdősport-gála helyszínének budapesti tulajdonosa, így a szervezők Budapesttől 80 kilométerre, a Fejér megyei Csókakőre vitték a rendezvényt – írja a 444.hu Michael Colborne, a Bellingcat újságírójának közölt képe alapján. 

A Légió Hungária a Telegram-csatornáján azt írja: javában zajlanak a küzdelmek.

A rendőrség pénteken azt közölte:

„a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból”. A korábbi alkalmak történései alapján pedig a rendőrség szerint „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”.

Az Európai Harc Éjszakájának szervezői közé tartozik a magyar Légió Hungária, a német Nibelungok csatája és a Pride France is.

A 12 országból érkezett szervezetek számára meghirdetett küzdősportgálán koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák is képviseltetik magukat. A rendezvény fő célja a különböző szélsőjobbos csoportok közötti kapcsolatépítés. Mivel sok európai ország tiltja a hasonló gyűléseket, a reklámok ellenére a résztvevők nem készíthetnek fotókat, videókat, és az esemény pontos helyszíne sem nyilvános – írja a Blikk.