Négy embert lőttek le egy tunéziai zsinagógánál

Két látogató és két biztonsági őr vesztette életét Afrika legrégebbi zsinagógájánál, ahol egy rendőr lelőtte a társát, tüzet nyitott a látogatókra és a biztonsági személyzetre, majd öngyilkos lett. A támadás a tunéziai Dzserba szigetén található Ghriba zsinagógánál történt az évente megtartott zarándoklat alatt, amin számos európai és izraeli zsidó részt vesz. Azt még nem lehet tudni, hogy az áldozatok zarándokok voltak-e.

A tunéziai külügyminisztérium szerint a megölt látogatók egyike francia állampolgár, míg a másik tunéziai és izraeli kettős állampolgár. Négy másik látogató és a biztonsági erők öt tagja megsebesült. A támadó motivációi nem ismertek.

Elías Levy Benarroch on Twitter: „Un video difundido por el grupo „Moked Bitajon” (Centro de seguridad) sugiere un posible atentado en la Sinagoga Elgariba en Djerba, en Túnez, durante las celebracionesde Lag Baomer. El caso está siendo investigado por la policía en el lugar. Moked Bitajon pic.twitter.com/5dRRqiWR1z / Twitter”

Un video difundido por el grupo „Moked Bitajon” (Centro de seguridad) sugiere un posible atentado en la Sinagoga Elgariba en Djerba, en Túnez, durante las celebracionesde Lag Baomer. El caso está siendo investigado por la policía en el lugar. Moked Bitajon pic.twitter.com/5dRRqiWR1z

„Zajlik a nyomozás, hogy fényt derítsünk ennek a gyáva agressziónak az indítékaira” – közölte a tunéziai belügyminisztérium, tartózkodva attól, hogy a lövöldözést terrortámadásnak nevezze.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elítélte a történteket, részvétét fejezte ki a tunéziai népnek, és köszönetet mondott a tunéziai biztonsági erőknek a gyors fellépésért.

A tunéziai francia nagykövetség bejelentette, hogy válságstábot és segélyvonalat hoztak létre.

A világhírű zsinagógánál állandó a biztonsági készültség, mivel az imaház folyamatos fenyegetések célpontja. 2002-ben húsz ember vesztette itt életét az al-Kaida pokolgépes merényletében.  Idén több mint 5000 zsidó zarándok látogatott ide, akik többnyire a tengerentúlról érkeztek.