Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a legjobb a zsidó közösségek életminősége

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) Budapesten tartott éves konferenciáján bemutatott kutatás szerint Európán belül Magyarországon és Olaszországban a legjobb a zsidó közösségek életminősége.

Az EJA és a londoni székhelyű British Institute of Jewish Policy Research intézet tanulmánya az elmúlt években készült felméréseket súlyozva az alábbi sorrendet állította fel a zsidók életminőségéről: Magyarországon és Olaszországban a legjobb, őket követi Dánia, az Egyesült Királyság, Ausztria, Hollandia, Németország, Svédország, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország és Belgium, tudósít az MTI.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke elmondta, a kutatás szerint a zsidóság biztonságérzete Dániában a legnagyobb, ezt követi Magyarország, Olaszország és Ausztria. Ezzel szemben Lengyelországban, Németországban, Belgiumban és Franciaországban a zsidók sokkal kevésbé érzik magukat biztonságban.

Menachem Margolin rabbi, a szövetség elnöke beszédet mond az Európai Zsidó Szövetség (EJA) éves konferenciáján a budapesti InterContinental Hotelben 2022. június 20-án. MTI/Mohai Balázs

Kitért arra is: az európai kormányok zsidóságot támogató lépései alapján Németország, Ausztria, Franciaország és Hollandia végeztek az élen a rangsorban, míg Lengyelország, Dánia, Spanyolország és Belgium kevesebbet tett a zsidó közösségért. Hozzátette: a tanulmány célja nem az, hogy vitába szálljon egyik vagy másik kormánnyal, hanem hogy létrehozzanak egy közös eszközkészletet a zsidóság életminőségének tudományos összehasonlítására, és a kormányok lássák, milyen intézkedéseket kell tenniük.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség – Magyar Zsidó Szövetség összegzése szerint a tanulmány figyelembe veszi a korábbi felméréseket a zsidóság biztonságérzetéről, a zsidókat ért támadásokat és a zsidósággal szembeni ellenérzést mutató adatokat is.

A jelentés az európai zsidók biztonságérzetét, az antiszemita attitűdöket és az európai kormányok antiszemitizmus ellen, a zsidó közösség biztonságáért és a vallásszabadságért tett lépéseit vizsgálta, valamint azt is, hogyan szavaz az adott ország Izraelt érintő kérdésekben a nemzetközi fórumokon.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédet mond az Európai Zsidó Szövetség (EJA) éves konferenciáján a budapesti InterContinental Hotelben 2022. június 20-án. MTI/Mohai Balázs

A közül a 12 ország közül, ahol a legtöbb zsidó él Európában, a zsidók Dániában és Magyarországon érzik magukat leginkább biztonságban, és Magyarországon érte a zsidókat a legkevesebb antiszemita támadás.

A tanulmány szerint Franciaországban érzik a legkevésbé biztonságban magukat a zsidók, ugyanakkor Franciaországban megtették a legszükségesebb lépéseket, hogy fennmaradjon a zsidó közösség, így pozitív elmozdulás várható. A jelentés szerint Belgium az az ország, amely a legkevesebb intézkedést teszi a zsidók életének támogatására.

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbijának értékelése szerint a tanulmány egyedülállóan integrálja azokat az adatokat, amelyek nemcsak az antiszemitizmus, hanem a zsidók ellen irányuló erőszak mértékét is mutatják. Az elmúlt években a magyar zsidók azt érezték, hogy javult a közbiztonság helyzete, és – mint mondta – örömteli, hogy az EJA jelentése is ezt erősíti meg.


A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült.