Antiszemita incidens miatt függesztették fel az amerikai Tufts Egyetem sportcsapatát

Egy antiszemita incidensben való részvételért felfüggesztették a Tufts Egyetem sportcsapatának tevékenységét – erősítette meg az egyetem elnöke Tony Monaco. A felsőoktatási intézmény szóvivője közölte, a belső vizsgálatok lezárásáig nem osztanak meg részleteket az ügyről.

Az eset a sportcsapat egy másik új-angliai egyetemen tett látogatása során történt, az egyetem nevét nem hozták nyilvánosságra  – számol be a The Algemeiner.

„Az állítólagos magatartás megdöbbentő, szembe megy az intézményünk által képviselt értékekkel, és ezek az értékek nem érnek véget a campusunk határainál”

– jelentette ki Monaco pénteki nyilatkozatában. Az egyetemi vezető szolidaritásáról biztosította az egyetem zsidó származású hallgatóit, oktatóit, munkatársait és öregdiákjait, akiket különösen súlyosan érintett az állítólagos incidens, hisz az a zsidó ünnepek idején történt.

„Egyértelműen kijelenthetem, hogy a Tufts Egyetemen nem tolerálják és nem is fogják tolerálni az antiszemitizmust. Intézményünk összehangolt erőfeszítéseket tesz az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében”

– nyomatékosította.

Tavaly decemberben az egyetem egy ad hoc bizottságot hozott létre a Hillel International zsidó szervezettel és egy magán tanácsadó céggel együttműködve, hogy közösen vizsgálják az egyetemi campusokon jelen lévő az antiszemitizmust. A bizottság új képzési programokat javasolt az antiszemitizmusról a hallgatók, az oktatók és a személyzet számára, valamint arra is javaslatot tett, hogy az elsőéves hallgatók egyetemi orientációs programja tartalmazzon az antiszemita elfogultságról szóló kiemelt képzéseket.

A Tufts Egyetem ugyanakkor csatlakozott a 2021-2022 közötti Hillel International Campus Climate Initiative (CCI) elnevezésű programhoz is, amelynek célja, hogy segítsen az egyetemeknek hatékonyabban felismerni, megérteni az az antiszemitizmust és hozzájáruljon az ellene való küzdelemhez.

Tony Monaco szerint amennyiben igaznak bizonyul az antiszemita incidens, az azt mutatja, hogy bármennyi erőfeszítést is tettek még mindig sok a tennivaló.

„Egy olyan közösséget szeretnénk létrehozni, amelynek minden tagja félelemtől és megfélemlítéstől mentesen fejezheti ki meggyőződését és identitását. Mindannyiunk felelőssége, hogy aktív lépéseket tegyünk ennek érdekében. Ez nem automatikus folyamat. Kemény munkára és tudatos cselekvésekre van szükség. Ma újra el kell köteleznünk magunkat erre az erőfeszítésre”

– fogalmazott az egyetem elnöke.