Megvertek és fojtogattak egy Izrael-párti tüntetőt Berlinben 

Újabb antiszemita támadás a német fővárosban: a Wittenbergplatz metróállomásnál fiatalok megvertek egy férfit, akinél izraeli zászló volt. 

A rendőrség szerint a 41 éves áldozatot vasárnap délután három-négy fiatal inzultálta a KaDeWe áruháztól nem messze lévő metróállomás előtti téren, mert két izraeli zászló volt nála. Az egyiket egy botra erősítették, a másikat a nyakában hordta – írja a Bild.

A csoport előbb a zászlók miatt zaklatta őt, majd az egyik gyanúsított letépte a botra erősített zászlót, és egy szemetesbe dobta. Ezután a csoport egy másik tagja megpróbálta letépni a férfi nyakáról a másik zászlót, amitől a férfi fuldoklott és fájdalmat érzett. 

A megtámadott férfi – aki végül nem szorult orvosi ellátásra – előtte részt vett a „Hozd haza őket most! Csendes virrasztás a Hamász által több mint 130 napja elrabolt gázai izraeli túszokért. Nem feledkezünk meg rólatok!” című rendezvényen amely délután 3 óra körül ért véget. 

A férfi a támadás után két tanú jelenlétében riasztotta a rendőrjárőröket. A bűnügyben a rendelkezésre álló videofelvételeket lefoglalták, a nyomozást a rendőrség állambiztonsági osztálya folytatja politikai hátterű, veszélyes testi sértés miatt. 

Németországban, de különösen Berlinben drámai mértékben nőtt az antiszemita atrocitások száma a Hamász október 7-i terrortámadása óta, palesztinpárti tüntetők számos alkalommal uszítottak a zsidó állam és és zsidó emberek ellen. Mint arról a TEV is beszámolt, legutóbb két hete vertek agyba-főbe egy izraeli diákot, akit egy arab diáktársa ismert fel bárban.  

A muszlim diák onnan ismerhette fel Shapirát, hogy amikor decemberben palesztinbarát diákok  elfoglalták a Freie Universität egyik előadótermét – több ilyen akció is volt az elmúlt hónapokban német egyetemeken – akkor ő is részt vett benne, amelynek során Shapirát zaklatták és lökdösték diáktársai, amikor megpróbált plakátokat elhelyezni a Hamász által elrabolt izraeli túszokról.  

Januárban pedig egy szintén arab férfi azért támadt egy férfire és egy nőre Berlinben, mert héberül beszéltek egymással. A kötekedő egy alkoholos italt dobott a nő felé, majd egy székkel rátámadt. A nő a karjaival ki tudta védeni a támadást, segítségére siető társát azonban a férfi ököllel arcon vágta, majd elmenekült. 

Az eset után a német főváros antiszemitizmus-megbízottja megerősítette, hogy

az „importált antiszemitizmus” jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt a németországi zsidókra. A zsidógyűlölet széleskörű társadalmi probléma, mindazonáltal az a helyes, ha a külföldről behozott antiszemitizmusra összpontosítunk

– jelentette ki Samuel Salzborn a „tageszeitung” című baloldali napilapnak.