Tízezer ukrán zsidó alijázna Izraelbe

A Szochnut (Jewish Agency) közölte, most minden erőfeszítésük arra irányul, hogy zsidó életeket mentsenek az oroszok által megtámadott országban.

Sok ezer zsidó is van az ukrajnai háború menekültjei között, a Jewish Agency becslései szerint tízezer ukrán zsidó tervez aliját, tehát Izraelbe történő kivándorlást. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyébként úgy tudja, hogy immár másfél millió ember menekült el Ukrajnából a háború elől.

„Eredeti becslésünk az volt, hogy az első alija hullám körülbelül 3 ezer fős lesz. Most úgy gondoljuk, hogy ez sokkal, sokkal magasabb lesz, talán 10 ezer fős” – mondta Roman Polonsky, a Jewish Agency volt szovjet országokért, Kelet-Európáért és Németországért felelős regionális igazgatója újságíróknak. Mint mondta, jelenleg „minden erőfeszítésünk a zsidó életek megmentésére irányul.”

„Az elmúlt héten napi három-négy óránál többet nem aludtam, hogy valahogy működtessem az ukrajnai műveleteinket, nemcsak én, hanem az egész Jewish Agency, mindannyian”

– mondta Polonsky, aki maga is egy Odessza melletti kisvárosban született, és aki a napokban éppen Budapesten tárgyal a határnál történő segélymunkájuk koordinálásáról.

Az ukrajnai zsidóknak szóló segélyhívó központot, amelyet a Szochnut a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetségével (IFCJ) együtt nyitott meg a háború kitörésekor, az elmúlt napokban hívások és kérések ezrei árasztották el – mondta el az igazgató.

Becslések szerint Ukrajnában 200 ezer ember van, akik jogosultak alijázni és állampolgárságért folyamodni az izraeli visszatérési törvény alapján. A várhatóan megnövekedő kereslet kezelése és a kivándorolni szándékozók segítése érdekében a Jewish Agency hat alija-feldolgozó állomást nyitott az ukrán határ mentén Lengyelországban, Moldovában, Romániában és Magyarországon.

„Segítünk a zsidó közösségeknek abban, hogy buszokat szervezzenek a határra, segítünk nekik átkelni a határon, és a szomszédos országokban elszállásoljuk őket. Az embereknek néha csak két táskájuk van, egy macskával vagy kutyával az ölükben. Mindenre szükségük van: ruhára, gyógyszerre és élelmiszerre. Igyekszünk mindent biztosítani számukra, amire szükségük van az egészségükhöz, beleértve a pszichológiai segítségnyújtást és a gyógyszereket is, ha szükség van rá”

– mondta Polonsky.

Az ukrajnai háború elől az elmúlt héten kimenekített mintegy 90 zsidó árva vasárnap már meg is érkezett Izraelbe, ahol Naftali Bennett miniszterelnök (képünkön) fogadta őket.

Az eredetileg az ukrajnai Zsitomír városából származó gyerekek komoly logisztikai problémákkal szembesültek az ország elhagyása során, mivel nem rendelkeztek úti okmányokkal, és nagy távolságokat gyalog kellett megtenniük fagypont alatti hőmérsékleten. Hat napig rekedtek a román határon, mielőtt múlt kedden sikeresen kihozták őket.

A mentőakciót az izraeli kormány, a Chabad, a Jewish Agency és mások szervezték. Naftali Bennett miniszterelnök köszönetet mondott „a Chabad küldötteinek és mindazoknak, akik részt vesznek az életmentés szent munkájában.”