Zsinagógákat és keresztény templomok is célpontjai voltak a dagesztáni terrortámadásoknak

Legalább 25 ember vesztette életét a Dagesztánban történt terrortámadásokban, ahol fegyveresek templomokat és zsinagógákat támadtak meg. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn délelőtt bejelentette, hogy 15 rendőr és négy civil, köztük egy ortodox pap, valamint öt terrorista halt meg a támadások következtében. Az SZK szerint az elkövetőket azonosították.

Az orosz hatóságok terrorcselekménynek minősítették az észak-kaukázusi Dagesztán két városában történt támadásokat, melyek során ismeretlen fegyveresek két templomot, két zsinagógát és egy rendőrségi ellenőrzőpontot támadtak meg.

Fotó: Gyanzhevi Gadzhibalayev / TASS

A Kaszpi-tenger partján fekvő Derbentben a támadók lövöldöztek egy templomra és felgyújtottak egy zsinagógát, amely az orosz külügyminisztérium szerint porig égett.

A jelentések szerint biztonsági őröket is megöltek. Az Orosz Ortodox Egyház közlése szerint a támadók elvágták egy 66 éves pap torkát. Mahacskalában egy rendőrségi ellenőrzőpontra is rálőttek, valamint megtámadták az ottani Nagyboldogasszony ortodox székesegyházat és egy zsinagógát is. A támadás idején 19 ember zárkózott be a templomban, őket később biztonságosan evakuálták.

A zsinagógákban a támadások idején nem tartózkodtak hívők. A fegyveresek hét rendőrt is megöltek, és összesen 25-en sebesültek meg. Fényképeken és videókon feketébe öltözött, gépkarabélyos fegyveresek láthatók. A Baza Telegram-csatorna szerint két megölt támadó egy helyi vezető két fia lehetett, egy harmadik pedig az unokaöccse. Az illetőt letartóztatták.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője szerint

„ismeretlenek próbálták megzavarni a társadalmi egyensúlyt, de a rendőrök megakadályozták őket ebben. Köztük is vannak áldozatok”.

Korábban a belügyi szervek arról beszéltek, hogy a támadók az utcákat járva lövöldöztek, és kiparancsolták az embereket autóikból. A városokban páncélozott harcjárművek is megjelentek, és a hatóságok robbanóanyag-hatástalanító szakembereket is bevetettek.

x.com

No Description

Dagesztán muszlim többségű tagköztársasága az Orosz Föderációnak, de zsidók is élnek ott. A már amúgy is feszült helyzet tovább romlott a tavaly októberi Hamász-támadások és az izraeli gázai offenzíva után.

Októberben egy feldühödött tömeg rohamozta meg Mahacskala repterét, egy Izraelből érkező gép állítólagos zsidó utasai után kutatva. Egy helyi főbérlő közzétett egy videót a közösségi médiában, hangsúlyozva, hogy a tulajdonában lévő bérházakban nincsenek zsidók, és nem is fogják engedni nekik, hogy lakásokat béreljenek.

A dagesztáni hatóságok „a terrorellenes műveletben” öt támadót megöltek, és hajtóvadászatot indítottak a még szabadlábon lévők után. Két támadót Derbentben, hármat Mahacskalában lőttek le. A köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az aktív harci intézkedések befejeződtek, de a nyomozás és az „alvó sejtek” felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást részben külföldről készítették elő.

Márciusban szélsőséges iszlamista fegyveresek mészárlást rendeztek egy moszkvai koncertteremben. Az akcióért az Iszlám Állam egyik ága, az ISIS-K vállalta a felelősséget.