Antiszemita támadás a bécsi zsidó temetőben

Gyújtogatás miatt teljesen kiégett a bécsi központi temető zsidó részének díszterme. A helyiség külső falára több horogkeresztet is felfestettek az elkövetők – írja az Exxpressen osztrák hírportál.

Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős.

Oskar Deutsch on Twitter: „In der Nacht wurde am jüdischen Teil des Zentralfriedhofs (IV. Tor) ein Brand gelegt. Der Vorraum der Zeremonienhalle ist ausgebrannt. An Außenmauern wurden Hakenkreuze gesprayt. Personen kamen nicht zu Schaden. Feuerwehr und Polizei ermitteln. pic.twitter.com/LLvCrrXIge / Twitter”

In der Nacht wurde am jüdischen Teil des Zentralfriedhofs (IV. Tor) ein Brand gelegt. Der Vorraum der Zeremonienhalle ist ausgebrannt. An Außenmauern wurden Hakenkreuze gesprayt. Personen kamen nicht zu Schaden. Feuerwehr und Polizei ermitteln. pic.twitter.com/LLvCrrXIge

A bécsi rendőrség szerintkezdetben nem volt egyértelmű, mi okozta a tüzet, de a helyszíni vizsgálatokból kiderült, hogy gyújtogatás történt. Az elkövetők felkutatásában az osztrák hírszerzés, az Állami Alkotmányvédelmi és Terrorizmus Elleni Hivatal (LVT) munkatársai is közreműködtek.

Alexander Van der Bellen szövetségi elnök közleményben fejezte ki mély megdöbbenését a történtek kapcsán.

„Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma Ausztriában. Ennek véget kell vetni”

– mondta az államfő.

Karl Nehammer kancellár azt mondta, hogy

„az antiszemitizmusnak nincs helye az osztrák társadalomban, minden politikai és alkotmányos eszközzel küzdeni fogunk ellene”.

A gyújtogatás már a harmadik antiszemita támadás volt az elmúlt hetekben az osztrák fővárosban. Amint beszámoltunk róla, múlt héten egy Palesztina-párti tüntetés résztvevői rángatták le az izraeli zászlókat egy zsinagógáról, néhány nappal korábban pedig egy kóser hentesbolt kirakatát törte be egy bevándorló fiatal, miközben „Allahu akbart” kiáltott.