Az Európai Zsidó Szövetség teljes támogatásáról biztosította Várhelyi Olivért

Az EB elnökének címzett nyílt levélben állt ki Várhelyi Olivér mellett az Európai Zsidó Szövetség (EJA) miután az Európai Parlament négy frakciója bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos felmentését Ursula von der Leyennél, amennyiben ő nem mond le önként tisztségéről.

A lépésre azt követően került sor, hogy a Hamász brutális izraeli terrorakciói után Várhelyi a közösségi oldalán bejelentette a palesztin hatóságnak juttatott EU támogatások befagyasztását.

A biztost azzal vádolják, hogy megsértette az EU intézményeit és azok demokratikus működését, mondván, cselekedetei nemcsak intézményeink megítélését ássák alá, hanem az uniós polgárok Bizottságba vetett bizalmát is. Miközben valójában az ő intézkedései védik és óvják mind az alapvető értékeinket és erkölcsi iránytűnket, mind pedig az uniós polgárok bizalmát

– olvasható a levélben.

Az EJA arra hívja fel az EB elnökének a figyelmét, hogy az antiszemita támadások és a zsidók bántalmazására irányuló felhívások 1200%-kal nőttek Európában, ez ellen fel kell lépniük a nemzeti kormányoknak és az uniós intézményeknek.

Várhelyi Olivér biztos úr bejelentését kifejezetten üdvözölte minden közösségünk. Nagyon helyesen fogalmazott, hogy »nem folytatódhat az eddigi gyakorlat. A terror és a brutalitás mértéke fordulópontot jelent«, és annak is kell lennie”

– írták.

Az EJA emlékeztet, hogy a Hamász támadását követően Németország felülvizsgálata a palesztin fejlesztési segélyeket, Ausztria felfüggesztette az általa folyósított fejlesztési támogatást, valamint Dánia és Svédország is úgy döntött, hogy további intézkedésig felfüggesztik a palesztinok számára nyújtott fejlesztési segélyeket.

Leszögezik: Várhelyi Olivér bejegyzése egy valóban példátlan és halálos terrorista mészárlás után készült. Számos ország követte példáját, a világ vezetői határozottan elítélték a terrortámadásokat.

„Mind a nemzeti kormányok, mind az uniós intézmények jogos aggodalmakat osztanak, mivel a Hamász az európai pénzekből fizetett mezőgazdasági és öntözőberendezéseket fegyverré alakította, amelyekkel civileket támad. A lakásépítésre szánt cementet alagutak építésére használta fel terrortevékenységének kiterjesztése érdekében. Zsidó szervezetekként, amelyek több ezer európai polgárt képviselnek, úgy gondoljuk, hogy a Várhelyi biztos ellen felhozott vádak politikai indíttatásúak, és megdöbbentő érzéketlenséget mutatnak az emberéletek szörnyű, barbár elvesztésével szemben. Egy ilyen példátlan időben, amikor Európának egységet kell mutatnia a terrorizmus ellen, nem kevésbé szégyenletes, hogy vannak, akik inkább olcsó politikai tőkét próbálnak kovácsolni a halottak sírjaiból és a terroristák fogságban lévő több száz túszból”

– hangsúlyozza a dokumentum.

Az EJA szerint kedd este ugyanez a fajta terrorizmus csapott le Európa szívére Brüsszelben, ahol két teljesen ártatlan ember életét követelte egy terrortámadás, ami „természetesen” egy tanár brutális meggyilkolását követte a franciaországi Arrasban.

„Várhelyi biztos úr az európai zsidóság teljes és megingathatatlan támogatását élvezi nemes kiállásáért. Egy olyan kiállásért, amelyet sajnos túl kevés politikai vezető képvisel az atrocitásokkal, a barbarizmussal és a szívünknek kedves európai értékek elleni támadással szemben”

– írja az EJA.