Megszavazta az Európai Bizottság a Palesztin Hatóságnak szánt 220 millió dolláros támogatást

Zöld utat kapott az Európai Bizottságtól a Palesztin Hatóságnak szánt 2020 óta szinte teljesen felfüggesztett humanitárius segély, amelynek blokkolásában jelentős szerepet játszott Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős magyar biztos – közölték brüsszeli források a The Times of Israel angol nyelvű izraeli hírportállal.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a források utalását a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt lévő területek oktatási intézményeiben használt, egyes megítélések szerint antiszemita, Izrael- és zsidóellenes nézeteket terjesztő tankönyvek reformjához kötnék, ahogy azt korábban Várhelyi javasolta. 2021 végén azt szorgalmazta, hogy mintegy 10 millió dollárt tartsanak vissza, amíg a szóban forgó tankönyvek nem tesznek eleget a nemzetközi követelményeknek. A magyar biztos álláspontja hónapokig tartó vitát váltott ki Brüszelben.

„A tágabb értelemben vett kérdés az, hogy egy ilyen jelentős pénzügyi támogatást az EU és a palesztinok közötti kapcsolat egyik eleméhez szükséges-e kötni?” – bírálta a javaslatot februárban egy EU-s diplomata. A palesztin tanterveket rendszeresen elemző IMPACT-se izraeli civil szervezet üdvözölte márciusban Várhelyi előterjesztését.

Diákok ülnek egy osztályteremben, az új tanév első napján az ENSZ által működtetett általános iskolában, a Gázai övezetben található Shati menekülttáborban (AP Photo/Adel Hana)

„Jelentős az ellenállás mutatkozik az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács részéről, hogy hatalmas pénzösszegeket utaljanak át a Palesztin Hatóságnak, miközben az szemtelenül folytatja az antiszemita és erőszakos tankönyvek gyártását”

– mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se igazgatója.

A palesztin tisztviselők azt állítják, hogy az EB végül nem kötötte semmilyen feltételhez a finanszírozást, ám a szavazás eredményei még nem világosak, és az EU palesztin ügyekkel foglalkozó megbízottja sem kívánta kommentálni.

A források felszabadításáról szóló döntésre akkor került sor, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke háromnapos látogatást tesz Izraelben és Ciszjordániában. Kedden Ramallahban találkozott Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnökkel is.

Brüsszel 2008 és 2020 között mintegy 2,5 milliárd dollár közvetlen költségvetési támogatást folyósított a Palesztin Hatóságnak, amelynek tankönyvei régóta viták tárgyát képezik. 2021-ben egy német és egy izraeli lap megszerezte az Európai Külügyi Szolgálat megrendelésére készült jelentést, amelyben az állt, hogy a palesztin tankönyvek megkérdőjelezik Izrael állam létét, gátlástalanul uszítanak a zsidók ellen, és korosztálytól függetlenül erőszakra buzdítják a gyerekeket, az EU anyagi támogatásával.

A Palesztin Hatóság ellenben úgy érvelt, hogy a tananyag a palesztin nemzeti narratíva részét képezi.

Az uniós támogatás elvesztése súlyos csapást jelentene a folyamatos pénzügyi nehézségekkel küzdő Rámalláh számára. Palesztin és izraeli tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a Palesztin Hatóságot részben a támogatás hiánya miatt pénzügyi összeomlás fenyegeti.

A Palesztin Hatóság tisztviselői többször is kijelentették, hogy nem fogadják el, hogy a támogatást a palesztin tankönyvek megváltoztatásához kössék. Következetesen visszautasították azt a vádat is, hogy a tankönyvek az erőszakot és a terrorizmust népszerűsítik.

„Arra kényszerítenek bennünket, hogy magyarázzuk és igazoljuk mindazt, ami az oktatási anyagainkban megjelenik, holott az a mi narratívánk és nemzeti identitásunk. Eközben senki sem követeli az izraeli tantervek és média felülvizsgálatát, hogy a világ láthassa az izraeli intézmények valódi uszítását”

– mondta Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke egy tavalyi ENSZ-felszólalásában.