Oktatással az antiszemitizmus ellen – Konferencia Strasbourgban

Az Európai Tett és Védelem Liga (Action and Protection League – APL), valamint Deutsch Tamás és Hölvényi György EP-képviselők szervezésében egynapos konferenciát tartanak 2023. november 21-én, kedden Strasbourgban, az Európai Parlament épületében.

A tanácskozáson jelen lesz Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, és Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere is, aki online kapcsolódik be a beszélgetésbe.

A nyitóelőadást követően két panelbeszélgetésre kerül sor, ahol a meghívottak az iskolai tankönyvek felülvizsgálati folyamataiban és módszereiben felhalmozott tapasztalatokról, valamint a politikai szereplők hatásáról, szerepéről és felelősségéről értekeznek az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Ezt követően nyitják meg azt a kiállítást, amely az iskolai tankönyvek megreformálásának folyamatát mutatja be a zsidóság pozitív reprezentációja jegyében. A felszólal Menachim Margolin, az Európai Zsidó Szövetség vezető rabbija, Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Olti Ferenc, a zsidó szakmai szakértői csoport vezetője.

A megnyitók és panelbeszélgetések moderátorai Szalai Kálmán, az  Európai Tett és Védelem Liga főtitkára és Tamir Wertzberger, az  Európai Tett és Védelem Liga nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Magyarországon a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) támogatásával valósult meg az az egyedülálló program, amely a zsidó közösségek és a nemzeti, oktatásért felelős szereplők együttműködésével lehetővé tette a zsidó kultúra és történelem pontosabb bemutatását a Nemzeti Alaptantervben, a Kerettantervekben és az iskolai tankönyvekben. Az Oktatási Minisztérium a zsidó képviselők által benyújtott javaslatok 80%-át elfogadta. A szakmai együttműködésnek köszönhetően új iskolai tankönyveket adtak ki 2016-2018-ban, és megjelentek az új Nemzeti alaptantervek és kerettantervek is. Az átdolgozott tankönyvek összesen 850 000 diákhoz jutottak el.

2023-ban új együttműködés kezdődött, a magyar kormány felkérte a Tett és Védelem Alapítványt, hogy ismét működjenek együtt az új Nemzeti Tanterv kidolgozásában.

A Tett és Védelem Alapítvány célja, hogy ezt a sikeres koncepciót európai szintű kezdeményezéssé emelje. Az oktatás az EU-ban nemzeti hatáskörbe tartozik, ugyanakkor az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló uniós stratégiával (2021-2030) összhangban az EU-nak lehetősége van támogatni és ösztönözni a tagállamokat hasonló projektekben.