A palesztin ENSZ-nagykövet „apartheiddel” vádolta meg Izraelt

„Apartheiddel” vádolta meg Izraelt a palesztinok ENSZ-nagykövete, aki a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott beszédében felszólította a tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a palesztinok hátrányos megkülönböztetése ellen – írja az MTI.

Rijád Manszúr – akinek a szavait az Arabnews szaúdi hírportál is idézte – leszögezte: bár Izraelt vélhetően megbotránkoztatja az „apartheid” kifejezés, a világnak az izraeli kormány palesztinokkal szembeni fellépésén kellene megbotránkoznia.

Lehet, hogy a BT „még nem készült fel e szóra, de az apartheid a palesztinok számára jó ideje az a valóság, amelyben élnek” – fogalmazott Manszúr, hozzátéve, hogy Izrael elítélése nem elég, és tetteket sürgetett.

Izrael ENSZ-nagykövete nem reagált a vádakra, ellenben felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy minősítse a Hamász palesztin iszlamista szervezetet terrorszervezetté. Gilad Erdán leszögezte: a Hamász célja Izrael teljes megsemmisítése, és ezért szándékosan vesz célba civileket is.

Az Arabnews hozzáteszi, hogy az ülés után Erdán bírálta az „apartheid” kifejezést, közleményében pedig úgy vélte, a szót a palesztinok és emberi jogi szervezetek abból a célból használják, hogy megkérdőjelezzék Izrael demokratikus berendezkedését.

A Biztonsági Tanács szokásos havi ülését eredetileg zártra tervezték, de az utolsó pillanatban nyílt ülésen bocsátották vitára az izraeli-palesztin konfliktus megtárgyalását. Az erről szóló döntést a BT egyik állandó tagja, az ülést levezető Oroszország hozta meg. egyoldalúan.