„Antiszemita rothadás”: a brit kormány szakított a diákszövetséggel

Csak az idei akadémiai évben 45 antiszemita incidens történt brit campusokon, úgyhogy minden kapcsolatot megszakítottak a nagy múltú szervezettel.

Rendszerszintű antiszemitizmus miatt a brit kormány megszakít minden kapcsolatot a National Union of Students (NUS)–szel, és beszünteti annak mindennemű finanszírozását – írja a londoni The Times. A lap szerint Michelle Donelan egyetemekért felelős államtitkár fel is jelentette a diákszövetséget a brit jótékonysági bizottságnál.

Mint fogalmazott, a szervezetben „antiszemita rothadás” tapasztalható, és „mélységesen csalódott, hogy ezt a szükséges lépést meg kellett tenni”. Elborzasztja, hogy néhány zsidó diák úgy érzi, egy olyan csoport közösíti ki őket, amelynek pedig mindenkit képviselnie kellene.

Shaima Dallali

Az NUS Nagy-Britannia hétmillió egyetemi hallgatóját képviseli, és 600 diákszervezetet foglal magában. A kormányzat lépése nyomán a szövetség tagjai nem vehetnek részt az oktatási minisztérium és a hallgatói önkormányzat testületeinek munkájában. Donelan azt is kérte, hogy a brit Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság működjön együtt az NUS–szel annak érdekében, hogy vegye komolyan az antiszemitizmust és állítsa helyre a zsidó hallgatók bizalmát.

A The Times a brit antiszemitizmus-felügyeleti szervre hivatkozva arról számolt be, hogy csak az idei tanévben 45 antiszemita incidens történt a brit egyetemi kampuszokon, ami a pandémiát megelőző szintre való visszatérést jelenti (tavaly 26 ilyen eset történt). A zsidó diákok évek óta élesen bírálják az NUS-t, mivel antiszemita, nem reagál az igényeikre, és ellenséges Izraellel szemben.

A múlt hónapban a szervezet bejelentette, hogy jóváhagyja egy független vizsgálat lefolytatását, miután számos panasz érkezett zsidó diákoktól. Nadhim Zahawi oktatási miniszter kijelentette, „komolyan aggódik” a NUS-szel kapcsolatos, antiszemitizmusról szóló jelentések száma miatt.

A diákszövetség leendő elnöke, Shaima Dallali néhány hete azért került a kritikák kereszttüzébe, mert a zsidók elleni erőszakra buzdító bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában, ezekért később elnézést kért. Áprilisban több kabinetminiszter és korábbi NUS-elnök is felszólította a szövetség kuratóriumát, hogy foglalkozzon a zsidó hallgatók panaszaival.

Botrányt keltett az is, hogy márciusban az NUS meghívta a rapper Lowkey-t, hogy lépjen fel az szövetség 100. évfordulójának ünnepségén. Amikor a zsidó diákok panaszt tettek az előadó korábbi antiszemita kijelentései miatt, a szervezet jelenlegi elnöke, Larissa Kennedy állítólag azt válaszolta, hogy „a zsidók elkülönülhetnek egy külön területen.”

2016-ban három NUS-alelnök is elítélte Malia Bouattia akkori elnök antiszemita retorikáját. Az algériai származású Bouattia ugyanis a Birminghami Egyetemet „afféle cionista előőrsnek” nevezte. A The Times megjegyzi: eddig 90 brit egyetem fogadta el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját.