Zsidó receptet kínál az antiszemitizmusra az EMIH és a Jewish Learning Institute

Az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelem jegyében indít kurzust az ismert nemzetközi oktatási szervezet a Jewish Learning Institute (JLI) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

„Nem engedhetjük, hogy zsidóságunkat az antiszemitizmus határozza meg, még ha azt figyelmen kívül semmiképp sem hagyhatjuk is. Ahogy a holokauszt közvetlen emléke egyre távolodik, zsidók milliói tűnődnek el, hogy vajon a gyűlölet történelmének e vissza-visszatérő hullámai, miért verik a zsidóságot jóval nagyobb erővel, mint bármely más csoportot. Erre lenne ítéltetve a zsidóság? Van-e kiút ebből a végtelen ciklikusságból?” – írják a kurzus honlapján.

ZSIDÓ RECEPT ANTISZEMITIZMUSRA: EMELKEDJ A GYŰLÖLET FÖLÉ!

A JMC – Jewish Masterclass nyári kurzusainak sikere megmutatta, hogy közösségünkben mekkora igény van arra, hogy a zsidóságról és az abban megmutatkozó vallási, kulturális és történeti értékekről tanuljanak. Így született meg az elhatározás új, évközi kurzusok szervezésére. Ennek első lépéseként honosítjuk meg itthon a JLI – Jewish Learning Institute nemzetközi programját, amelynek kurzusait integráljuk szabadegyetemünk curriculumába.

A szervezők szerint még a legsötétebb témát is hittel és optimizmussal kell megközelíteni – amolyan „zsidósan” –, mert csakis így lehet túljárni túl az antiszemiták eszén, ha semlegesíthetik az azt fűtő gyűlöletet.

A márciusban zajló négy alkalmas előadás-sorozat első modulja „Az örök nép” címet viseli és a zsidóság többezer éves történelmét ismerteti, míg a második alkalom a zsidóság elleni leggyakrabban ismételt vádakat elemzi. A harmadik előadás az antiszemitizmus modernkori megnyilvánulásairól, az Izrael-ellenességről szól, a negyedik alkalom az antiszemitizmus hatását vizsgálja a zsidóságra nézve.

A kurzusokat Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija tartja, jelentkezni ITT lehet.