Antiszemita ENSZ–hivatalnok menesztését sürgetik amerikai kongresszusi képviselők

A 11 demokrata és republikánus képviselő szerint Francesca Albanese nyilatkozatai is azt mutatják, hogy az ENSZ „megszállottan” a zsidó államra fókuszál.

Az amerikai képviselőház 11 demokrata és republikánus képviselője az ENSZ palesztin ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának, Francesca Albanese-nek a menesztését követelte „felháborító” antiszemita kijelentései miatt – írja az Algemeiner.

„Elég volt” – áll a Brad Sherman demokrata képviselő által jegyzett levélben.

„Albanese asszony megjegyzései csak a legutóbbiak az ENSZ antiszemita viselkedésének és retorikájának sorában, amely megszállottan a világ egyetlen zsidó államára összpontosít”.

A 46 éves olasz jogásznőt és korábbi palesztinpárti aktivistát, aki a zsidó államot régóta „emberiség elleni bűnökkel” vádolja, tavaly májusban nevezte ki az ENSZ „az 1967 óta megszállt palesztin területeken az emberi jogok helyzetével foglalkozó különmegbízottnak” hat évre.

Az Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett levél felidézi Albanese antiszemita megjegyzéseit és írásait az elmúlt 10 évből,  köztük egy 2014-es levelet, amelyben azt állította, hogy Amerikát „leigázta a zsidó lobbi „. A Hamász tavalyi gázai konferenciájáról pedig azt írta, hogy a terrorszervezet tagjainak „joguk van ellenállni a megszállásnak”.

Amerika és Izrael már tavaly decemberben élesen bírálta Albanesét, egyebek mellett azért, mert azt írta: „Amerika és Európa, akik közül az egyiket a zsidó lobbi, a másikat pedig a holokauszt miatti bűntudat igázza le, továbbra is a háttérben maradnak, és továbbra is elítélik az elnyomottakat – a palesztinokat -, akik a számunkra maradt egyetlen eszközzel (silány rakétákkal) védekeznek, ahelyett, hogy Izraelt a nemzetközi jogi felelősségével szembesítenék.”

A jelentéstevő többször is állította, hogy a palesztinoknak „joguk van az ellenálláshoz”, így a Gázából augusztusban indított legutóbbi rakétatűz során is ezt üzente: „Egy törvénytelen ellenállási cselekmény nem teszi törvénytelenné az ellenállást.”

Albanese mindeddig nem volt hajlandó bocsánatot kérni egyetlen megjegyzése miatt sem, és azt mondja, az Egyesült Államok zsidók általi leigázásáról szóló kijelentését „tévesen nevezték antiszemitának”.

Tavaly augusztusban az ENSZ egy másik funkcionáriusa, Miloon Kothari volt kénytelen bocsánatot kérni, amiért egy hírhedt anticionista honlapnak adott podcast-interjúban a „zsidó lobbi” kifejezést használta, és arra utalt, hogy az „apartheid” gyakorlata miatt Izrael elveszítheti ENSZ-tagságát.

Az amerikai kongresszusi képviselők levele azt is kifogásolja, hogy Izraellel szemben 2022-ben több ENSZ-közgyűlési határozat fogadtak el, mint az összes többi nemzetre együttvéve, és hogy Izrael az egyetlen ország, amely ellen két határozatlan idejű ENSZ-vizsgálat indult.

Mint arról nemrég a TEV is beszámolt, a Wiesenthal Központ antiszemitizmus–listáján második helyére az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa került, az Izraelt a nácikhoz hasonlító, a zsidó államot delegitimizáló, ám a palesztin terrorizmust legitimáló magatartása miatt.