Újabb agresszív antiszemita támadás Berlinben

Egy arab férfi azért támadt egy férfire és egy nőre, mert héberül beszéltek egymással. Berlin antiszemitizmus-megbízottja az „importált antiszemitizmust” látja a legnagyobb veszélynek.

Péntekről szombatra virradó éjjel Berlin Neukölln negyedében egy férfi megtámadott egy nőt és egy férfit, amiért héberül beszéltek – közölte a rendőrség.

A 27 éves nő és a 24 éves férfi egy gyorsétteremben beszélgetett éjfél körül, amikor a szomszédos asztalnál ülő, arabul beszélő férfi szidalmazni kezdte őket. A pár felszólította a férfit, hogy hagyja abba. A kötekedő ezután egy alkoholos italt dobott a nő felé, majd egy székkel rátámadt. A nő a karjaival ki tudta védeni a támadást, segítségére siető társát azonban a férfi ököllel arcon vágta. A támadó ezután a Sonnenallee irányába menekült el szintén arabul beszélő társával.

A megtámadott párnak végül nem volt szüksége orvosi ellátásra. Az ügyben a rendőrség veszélyes testi sértés miatt folytat nyomozást. A Német-Izraeli Társaság (DIG) elnöke pedig politikai következményeket sürgetett a két héberül beszélő ember elleni berlini  támadás után.

„Németországban ugyanúgy félelem nélkül lehessen beszélni héberül, arabul vagy olaszul az utcán, mint németül. Az ilyen cselekményeknek politikai következményei is kell, hogy legyenek”

– mondta Volker Beck.

A DIG elnöke egyebek mellett felszólította a német kormányt, hogy migráns szervezetekkel közösen indítson olyan kezdeményezéseket, „amelyek törvényen kívül helyezik az izraeliekkel szembeni diszkriminációt és erőszakot, és látványosan fellépnek az arab és muszlim közösségek antiszemitizmusa ellen”. Nem szabad hozzászoknunk a zsidók és az izraeliek elleni erőszakhoz – jelentette ki Beck.

Közben a német főváros antiszemitizmus-megbízottja megerősítette, hogy az „importált antiszemitizmus” jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt a németországi zsidókra. A zsidógyűlölet széleskörű társadalmi probléma, mindazonáltal az a helyes, ha a külföldről behozott antiszemitizmusra összpontosítunk

– jelentette ki Samuel Salzborn a „tageszeitung” című baloldali napilapnak.

„Jelenleg az antiszemitizmus szélsőséges fokozódásával állunk szemben, és azt látjuk, hogy ezt az iszlamista környezetből, arab környezetből származó csoportok is erősen táplálják”

– mondta Salzborn, hozzátéve, hogy „valós problémát” jelentenek ebből a szempontból a szélsőbaloldali, antiimperialista csoportok is.

A gázai háború elleni tiltakozások fő mozgatórugói olyan antiszemita szervezeti struktúrák, mint a betiltott Samidoun hálózat – emlékeztetett a berlini antiszemitizmus-megbízott. „Bizonyára vannak olyanok, akik saját érintettségből vesznek részt ezeken. De a kérdés az: ki a hangadó egy ilyen összejövetelen?”

Salzborn hangsúlyozta: léteznek antiszemita jelszavak nélküli rendezvények is. Ha azonban a résztvevők antiszemita transzparensek alatt gyűlnek össze, akkor ezért ők is felelősek. Rajtuk múlik, hogy egyértelműen ellentmondanak-e ezeknek, vagy elhagyják-e helyszínt. „Ilyenre eddig nemigen láttam példát” – közölte.