A tiltást kijátszva tartottak palesztinpárti tüntetést Budapesten

A Hamász október 7-i terrortámadása után Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés a terrorszervezet mellett, így a Varjú Kollektíva anarchista szervezet a szólásszabadság mellett, a rendőrség jogkorlátozó gyakorlata ellen jelentett be tüntetést péntekre Budapesten, a Rendőrpalota elé – számol be a Mérce. 

Fotó: Bankó Gábor/444.hu

A tudósítás szerint az egyik szónok emlékeztetett rá, hogy október 7., de a Hamász előtt is rengeteg atrocitás történt palesztinok ellen izraeliek által. A gázai háborút a szónok népirtásnak nevezte, majd kitért rá, hogy az anticionizmus nem egyenlő az antiszemitizmussal, 1945 óta a „Soha többé” jelszó minden nép elleni népirtás ellen szól.

Az esemény főszervezője hangsúlyozta, Palesztina felszabadítását támogatnia kell mindenkinek.

„Ami Izraelben öl, nem új bestia. Az egész világon mindenütt járt már. A kapitalizmus vezetett a holokauszthoz és a fasizmushoz. Ugyanez a háborús gépezet nyom el mindenkit. (…) Most mi is palesztinok vagyunk. Éljen a forradalom, éljen Palesztina népe!”

– fogalmazott.

A 444.hu beszámolója szerint a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy nincsenek izraeli túszok, csak katonai foglyok, míg a Hamászt senki nem nevezte terrorszervezetnek.  A tüntetés békésen zajlott, többen azt az álláspontot képviselték, hogy Gázában nem háború, hanem népirtás zajlik, amiért Izraelt tették felelősssé.

A Mandiner arra is felhívta a figyelmet, hogy a demonstráción a palesztin zászló mellett egy LMBTQ-közösséget szimbolizáló szivárványos lobogó is feltűnt.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) arra kérte a hatóságokat, hogy a hatályos jogszabályokra, a magyar alaptörvényben foglaltakra, a közösség biztonságának védelmét szem előtt tartva ne engedélyezzék a terrorpárti megmozdulást. Alapítványunk bízik abban, hogy Magyarországon nem válnak rendszeressé és általánossá a nyugat-európai országok fővárosaiban tapasztalható terrorpárti megmozdulások, amelyek semmibe veszik Izrael önvédelemhez való jogát, és az ártatlanok százait lemészároló terroristákat dicsőítik.