Antiszemita támadás Berlinben: agyba-főbe vertek egy zsidó diákot 

A rendőrség államvédelmi osztálya nyomoz az ügyben. Az elkövetőt, a 23 éves muszlim diákot egyelőre nem vették őrizetbe.  

Pénteken késő este, a berlini Rosenthaler Platz egyik bárjában egy 23 éves muszlim egyetemi hallgató felismerte 30 éves zsidó diáktársát, az utcán előbb követte, utána megszólította, megverte, a földön is belerúgott, majd elmenekült. A zsidó diák, Lahav Shapira kórházba került. Az áldozat édesanyja az izraeli médiának elmondta, hogy fia orr-, szemgödör- és arccsonttörést szenvedett.  

Az események pontos lefolyásáról eltérő verziók keringenek: a berlini rendőrség szerint a támadást a két diák közötti vita előzte meg. Az áldozatot kísérő személy (Shapira barátnője) és két családtag viszont állítja, hogy az elkövető már eleve rendkívül agresszív módon közelítette meg a zsidó diákot, nem volt köztük politikai vita.  

A rendőrség súlyos testi sértés bűntette miatt nyomoz. Shapira szerint sikerült is azonosítania a gyanúsítottat, akit a nyomozók az otthonában találtak meg, és átkutatták a lakását. Lefoglalták az arab férfi mobiltelefonját és más tárgyakat, őt magát azonban nem vették őrizetbe. A rendőrség államvédelmi osztálya „vizsgálja, hogy az antiszemita motiváció is közrejátszott-e” – írja a Jüdische Allgemeine. 

Lahav Shapira az író és komikus Shahak Shapira testvére – akit tíz éve szintén megtámadtak egy berlini vonaton – és az 1972-es müncheni olimpiai merényletben palesztin terroristák által meggyilkolt Amitzur Shapira izraeli atlétikai edző unokája. 

A muszlim diák onnan ismerhette fel Shapirát, hogy amikor decemberben palesztinbarát diákok  elfoglalták a Freie Universität egyik előadótermét, ő is részt vett az akcióban, amelynek során Shapirát zaklatták és lökdösték diáktársai, amikor megpróbált plakátokat elhelyezni a Hamász által elrabolt izraeli túszokról. Az esetet akkor egy mobiltelefonos videóval dokumentálták. Az egyetemen már előtte is voltak palesztinpárti, zsidóellenes megmozdulások. 

Kai Wegner, Berlin polgármestere elítélte a támadást. 

„Megdöbbent ez az aljas támadás. Jó, hogy a rendőrség gyorsan azonosította az elkövetőt. Jó, hogy most következetesen megbüntetik. A zsidó embereknek Berlinben mindenhol biztonságban kell érezniük magukat – így az egyetemeinken is!”

– írta az X-en. Wegner a Freie Universität vezetőségétől is elvárja, hogy következetesen lépjen fel az antiszemitizmus ellen. 

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmusért felelős megbízottja is az elkövető megbüntetését sürgette:

„Ha az eddigi bizonyítékok beigazolódnak, és a támadás mögött antiszemita indítékok állnak, akkor az elkövetőnek a törvény teljes szigorával kell szembenéznie.” 

A Freie Universität Berlin (FU) „a leghatározottabban” elítéli a támadást, és jogi lépéseket fontolgat. Az egyetem

„mélységesen megdöbbent a brutális, feltehetően antiszemita indíttatású támadás miatt, amelyet egy zsidó diák ellen követtek el egyetemünkön”

– jelentette be Günter Ziegler egyetemi elnök a vezetőség nevében. Az egyetem ezen kívül azt ígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy elejét vegye a zsidó diákok megfenyegetésének. 

Zieglert ugyanakkor hetek óta bírálják a decemberi zsidóellenes akciók kezelése matt. Miután a palesztinbarát diákok elfoglalták az előadótermet, Ziegler azt állította, hogy „mindkét fél provokált.” Az egyetemnek a hétvégi támadásról szóló első közleményében pedig az elkövető valószínű antiszemita indítékáról egyáltalán nem esett szó. A Német Zsidó Diákszövetség (JSUD) ezt követően nyílt levélben élesen bírálta Zieglert, és az elkövető kitiltását követelte az egyetemről.