Izraeli arabok is visszautasítják az Amnesty „apartheid” vádját

Amerika, Izrael és számos zsidó szervezet mellett Izraelben élő palesztinok is cáfolják az emberi jogi szervezet legújabb elfogult, gyűlöletkeltő jelentését.

Az Amnesty International (AI) szerint az Izraelben és az ún. megszállt területeken élő palesztinokkal szembeni izraeli törvények, politikák és eljárások „apartheidnek” minősülnek. A vád azért is súlyos, mert az apartheid a nemzetközi jog szerint az emberiség elleni bűncselekménynek minősül.

A nemzetközi jogvédő szervezet új jelentése azt állítja, hogy az izraeli állam „a palesztin lakosság elnyomásának és uralmának intézményesített rendszerét tartja fenn a zsidó izraeliek javára.” Az Amnesty Izraelt egyebek mellett „a palesztin föld és tulajdon tömeges elkobzásával, törvénytelen gyilkosságokkal, erőszakos kitelepítésekkel, a mozgásszabadság drasztikus korlátozásával” vádolja.

Izrael teljes mértékben visszautasította „a jelentésben szereplő valamennyi hamis állítást.” A külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta a szervezetet, hogy „hazugságokat, ellentmondásokat és alaptalan állításokat használ fel, amelyek jól ismert Izrael-ellenes gyűlöletszervezetektől származnak.”

Az AI jelentését azonban nemcsak Izrael, az Egyesült Államok, a német külügyminisztérium és több zsidó szervezet utasította el, hanem izraeli arabok és a területeken élő palesztinok is. „Az Amnesty International hazudik Izraelről. Palesztin békeaktivistaként és a Palestinian Human Rights Monitoring Group alapítójaként szeretném tisztázni: Izrael nem apartheid állam” – twittelte például Bassem Eid emberi jogi aktivista.

„Az Amnesty legutóbbi jelentése megpróbálja eltorzítani az identitásomat” – írta a Názáretben felnőtt Yoseph Haddad. „Mi a helyzet a hozzám hasonló izraeli arabokkal? Mi Izrael demokratikusan választott kormánya alatt élünk, egyenlő jogokkal, mint bármelyik zsidó állampolgár. Akárhányszor próbálja az Amnesty politikai célokból eltörölni az identitásomat, ettől az még nem lesz az igazság.” Többen rasszistának is nevezték az AI–t, amiért összekeveri a palesztinok, az izraeli arabok és a drúzok identitását.

Az Amnesty a Human Rights Watch (HRW) mellett a másik nagy befolyású nemzetközi emberi jogi szervezet, amely hosszú évek óta Izrael–ellenes elfogultsággal fogalmazza meg jelentéseit, így apartheiddal is vádolja a zsidó államot.

Ez a hozzállás, ez a vád azonban az IHRA nemzetközileg elfogadott definiciója alapján kimeríti az antiszemitizmust, hiszen tagadja a zsidóság önrendelkezési jogát, azon az alapon, hogy Izrael létezése a rasszizmus kifejeződése. Ugyancsak antiszemitizmus az IHRA szerint „Izrael jelenlegi politikájának a nácik politikájával történő összehasonlítása.” Az Amnesty ráadásul úgy fogalmaz, hogy az izraeli politika célja a „zsidó dominancia” fenntartása – ez is egyértelműen antiszemita retorika.

„Nem tudni, hogy az Amnesty International tudatában volt-e annak, hogy a növekvő és egyre agresszívabbá váló antiszemitizmus idején, különösen Európában, nem tett jót a zsidó polgároknak. Egyikük sem lehet örülhet az előítéletek e katalógusának. Félő, hogy ez a jelentés a zsidók elleni újabb támadásokhoz fog vezetni” – fejezte ki aggodalmát a Mena Watch osztrák think tank a jelentést kommentálva.