Izrael ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel az ENSZ főtitkárát a kijelentései miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén azt mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy a Hamász támadására nem a „vákuumban” került sor, és a palesztinok már évek óta izraeli elnyomástól szenvednek. Arra is kitért, hogy az izraeli hadsereg háborús bűnöket követ el Gázában. Izrael válaszul lemondásra szólította fel Guterrest, megtagadta a vízumot az ENSZ-tisztviselőktől. 

A The Times of Israel tudósítása szerint António Guterres az ülésen tartott beszédében úgy fogalmazott:

„Fontos tekintettel lenni arra is, hogy a Hamász támadása nem a vákuumban történt. A palesztin népet 56 éve fullasztó elnyomásnak vetik alá. Végignézték, amint fokozatosan, településenként elrabolják a földjüket, romba dőlt a gazdaságuk, otthonaikat lerombolták, a népüknek menekülnie kellett. A politikai megoldásba vetett reményük elfogyott.”

A főtitkár ezt követően hozzátette, hogy a palesztin sérelmek természetesen

„nem igazolhatják a Hamász által elkövetett megdöbbentő támadásokat, de ezek nem igazolhatják a palesztin néppel szembeni kollektív büntetést.”

Sprinter on Twitter: „Israeli Foreign Minister Eli Cohen will not meet with UN Secretary General Antonio Gutteres after his statement that „the Hamas attack did not arise out of nowhere.”Israel’s ambassador to the UN called on UN Secretary-General Antonio Guterres to resign over his statements that… pic.twitter.com/OTu1UuuzZ6 / Twitter”

Israeli Foreign Minister Eli Cohen will not meet with UN Secretary General Antonio Gutteres after his statement that „the Hamas attack did not arise out of nowhere.”Israel’s ambassador to the UN called on UN Secretary-General Antonio Guterres to resign over his statements that… pic.twitter.com/OTu1UuuzZ6

Guterres szerint mélyen aggasztóak a nemzetközi humanitárius joggal szembeni „egyértelmű kihágások”, amelyek a Gázai övezetben tapasztalhatók. Megjegyezte: az ENSZ-nek eddig már legalább 35 munkatársa halt meg a gázai bombázásokban az utóbbi két hét alatt. Elmondta, tartozik a családjaiknak azzal, hogy elítéli ezeket a gyilkosságokat, és számos más, ehhez hasonló gyilkosságot. A civileket pedig mindkét félnek védeni kell.

A felszólalást követően Gilan Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete „sokkolónak”, „szörnyűnek” és a „régió valóságától teljesen elrugaszkodottnak” nevezte Guterres állásfoglalását.

„A megszólalásával igazolta a terrorizmust és a gyilkosságokat. Szomorú, hogy egy ilyen világképpel rendelkező személy került annak a szervezetnek az élére, amelyet a holakauszt után hoztak létre”

– mondta a nagykövet.

Az  izraeli külügyminiszter  határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat is. Megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az „arányos válasz” a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

„Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk”

– hangsúlyozta Kohen „az új náciknak” nevezve a Hamászt.

„Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében”

– mondta.

Gilan Erdan később az X-en is közzétett egy bejegyzést, anelyben „azonnali lemondásra” szólította fel az ENSZ-főtitkárt, mivel szerinte a felszólalásával bizonyította, hogy nem méltó a szervezet vezetésére.

Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן on Twitter: „The @UN Secretary-General, who shows understanding for the campaign of mass murder of children, women, and the elderly, is not fit to lead the UN. I call on him to resign immediately. There is no justification or point in talking to those who show compassion for the most… / Twitter”

The @UN Secretary-General, who shows understanding for the campaign of mass murder of children, women, and the elderly, is not fit to lead the UN. I call on him to resign immediately. There is no justification or point in talking to those who show compassion for the most…

Izrael külügyminisztere, Eli Kohen is reagált a főtitkár beszédére és közölte, hogy lemondja a Guteressel tervezett találkozóját.

„Főtitkár úr, ön melyik világban él? Az biztos, hogy nem a miénkben. Nem találkozom az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről.”

Az amerikai külügyminiszter azt tette szóvá, hogy a világ országainak egy jelentős része nem ítélte el a Hamász támadását.

„Fel kell tenni a kérdést: hol van a düh? Hol van az ellenszenv? Hol van a visszautasítás? Hol van a nyílt elítélése ezeknek a szörnyűségeknek?”

– fogalmazott.

Anthony Blinken szerint mindent meg kell tenni a túszok kiengedése érdekében. A politikus hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem szeretne konfliktust Iránnal, de ha ők vagy a szövetségeseik amerikai személyeket támadnak meg, akkor határozott választ fognak adni. Arról is beszélt, hogy hosszútávon a konfliktust a kétállami megoldás oldhatja fel.