A 444 esete a „lövöldözéssel” és az „újabb lelőtt palesztinnal”

A legújabb izraeli terrortámadásokról beszámolva a portál az összes ilyenkor szokásos klisét felvonultatta. Természetesen azok a lapok is, amelyekre hivatkozik.

Január 27–én, a holokauszt nemzetközi emléknapján egy palesztin terrorista hét embert lelőtt és többeket megsebesített egy zsinagógánál, amikor tüzet nyitott az imáról távozókra.

Ha utánanéznénk, hogyan számolt be az egyik népszerű hazai portál, a 444 az esetről, nem sokat találnánk: az elmúlt húsz év egyik legbrutálisabb palesztin merényletére két sort szánnak, azt is a Haaretzre hivatkozva:

„Heten meghaltak és többen megsérültek, amikor valaki tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógában. A rendőrség közlése szerint lelőtték a támadót.”

Az aznap 20.19–kor kiadott hírt azóta se nem bővítették, se nem frissítették (ezt a hivatkozott izraeli lap természetesen megtette). A „Lövöldözés egy jeruzsálemi zsinagógában” című „beszámoló” így mélységes közönyről árulkodó, megtévesztő mínuszos hír lett, amely sem az elkövetőről, sem tettének jellegéről nem tájékoztatja olvasóit. Arról sem, hogy sok palesztin örömünnepléssel, cukorkaosztogatással reagált a terrortámadásra, köztük az elkövető szülei.

Quds News Network on Twitter: „Media coverage: „Palestinians in al-Bureij camp in the central Gaza Strip celebrate the shooting operation carried out in Jerusalem this evening in response to Israel’s Thursday bloody massacre in Jenin city where Israeli forces killed 9 Palestinians.” pic.twitter.com/2z22LJP4LY / Twitter”

Media coverage: „Palestinians in al-Bureij camp in the central Gaza Strip celebrate the shooting operation carried out in Jerusalem this evening in response to Israel’s Thursday bloody massacre in Jenin city where Israeli forces killed 9 Palestinians.” pic.twitter.com/2z22LJP4LY

Itt jegyeznénk meg, hogy önmagában a „lövöldözés” szó használata nem helytelen ilyen esetben, de kizárólag kontextusába helyezve, hogy tehát terrortámadás az oka a fegyverhasználatnak – ezt a „valaki tüzet nyitott” kifejezés nem teljesíti.

Az egy nappal későbbi terrortámadásnál a 444 azzal a címmel állt elő, hogy „Újra lövöldözés volt Jeruzsálemben”, mint valami apolitikus, pl. amerikai iskolai lövöldözés esetében. Itt sincs szó terrortámadásról, holott az volt, még ha az elkövető egy 13 éves fiú is. Pontosabban csak az izraeli rendőrség szájába adva van róla szó: „A rendőrség szóvivője terrortámadásnak nevezte a történteket.”

A kontextus teljes mellőzésével, a terrorista szó használatának kerülésével természetesen igazságtalan volna csak a 444–et megvádolni, a mainstream sajtó számos orgánumára jellemző ez az eljárás. A BBC, illetve a rájuk hagyatkozó felületes lapok sokszor csak „fegyvereseknek”, „militánsoknak” nevezik a terroristákat, önkéntelenül is azokat segítve ezzel, akik a zsidó államot teszik felelőssé az „erőszak spiráljának” fokozásáért.

A január 30–i esetről írt hír aztán már eklatáns példája a nyílt színi dezinformációnak: „Újabb palesztint lőttek le egy izraeli ellenőrzőponton, miközben az amerikai külügyminiszter épp az országba tartott” – írja a 444, mintha az izraeli határőrök az elkövető palesztin mivolta miatt lőtték volna le az illetőt, nem pedig azért, mert terrorista volt, aki megpróbálta elgázolni egyiküket.

„A hasonló esetek mindennapossá váltak most szerte a palesztin területeken és Izraelben. Pénteken heten meghaltak és többen megsérültek, amikor valaki tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógában. Az elmúlt héten legalább 22 embert öltek meg a konfliktus mindkét oldalán”

– írja a 444, a „hasonló esetek” kifejezéssel elmosva a különbséget ok és okozat között.

Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן on Twitter: „Disgusting! On the day that the world remembers the horrors of the Holocaust, Palestinians are celebrating the murder of innocent Israelis in Jerusalem with fireworks and dancing. This is the result of decades of Palestinian incitement and hate that the world ignores. pic.twitter.com/YX89rf8v2v / Twitter”

Disgusting! On the day that the world remembers the horrors of the Holocaust, Palestinians are celebrating the murder of innocent Israelis in Jerusalem with fireworks and dancing. This is the result of decades of Palestinian incitement and hate that the world ignores. pic.twitter.com/YX89rf8v2v

Egy civileket célzó terrortámadás nem azonos azzal, amikor az izraei hadsereg – kifejezetten terrorsejtek felkutatására, mint történt Dzsenínben – razziákat tart palesztin menekülttáborokban, tűzharcba keverednek, és a túlnyomórészt fegyveres terroristák mellett civil áldozatok is vannak.

Így születnek az olyan narratívák, mint az, hogy „az izraeli erők idén már legalább 29 palesztint öltek meg Ciszjordániában, köztük fegyvereseket és civileket” – mélyen elhallgatva a tavaly elindított késeléses–gázolásos–robbantásos palesztin terrorhullámot, amelynek célja a zsidó állam meggyengítése, delegitimálása.

Az olyan nemzetközi sajtóbeszámolók, amik nem a tényeket veszik figyelembe, hanem egy egyoldalú, Izrael–ellenes narratívát követnek, lényeges részei a problémának. A hosszú ideje megfigyelhető tendenciából egyértelműen kiderül, hogy a magukat hitelesnek, „függetlennek” mondó sajtóorgánumok szándékosan elhallgatják az izraeli civilek elleni terrorcselekményeket, hazug tudósításaikkal legitimálva azokat.