Újabb antiszemita botrány a Fridays for Future klímavédő szervezetnél 

Egy hannoveri tüntetésen a rendőrségnek le kellett állítania egy beszédet antiszemita kijelentések miatt. 150 tüntető azonban szolidaritást vállalt a szónokkal, és zaklatta a rendőröket.  

A rendőrség jelentése szerint antiszemita kijelentések és rendőrök elleni támadások történtek a Fridays for Future (FFF) klímavédelmi mozgalom által szervezett tüntetésen Hannoverben – írja a Welt. 

Mint Alsó-Szászország fővárosának rendőrsége közölte, a pénteki felvonuláson „antiszemita jelszavakat és kijelentéseket” tettek előbb a résztvevők, majd később a zárórendezvény egyik szónoka is. Az ügyben közösség elleni izgatás miatt folyik vizsgálat. 

A rendőrség elmondása szerint a beszéd elhangzásakor, az ominózus részeknél közbeléptek, és megállították a szónokot. Amikor azonban megpróbálták lehozni a gyanúsítottat a színpadról és igazoltatni akarták, közel 150 tüntető szolidaritást vállalt vele, és zaklatta a rendőröket. Dulakodás tört ki, és „legalább egy fizikai támadás történt a rendőrök ellen”. Közben a feltételezett szónoknak sikerült elmenekülnie. 

A nyomozók szerint a gyanúsított egy körülbelül 25 fős demonstráló csoport tagja volt, amely előtte antiszemita jelszavakat kiabált a Hannover belvárosán átvonuló tüntetésen. A csoport tagjai el tudtak menekülni, mielőtt a rendőrségnek sikerült volna megfékeznie őket. 

A rendőrség szerint mintegy 1200 ember vett részt a Fridays for Future tüntetésen. A demonstráció a mozgalom által a vasárnapi európai parlamenti választásokra tekintettel meghirdetett klímasztrájkhoz kapcsolódott, és a jobboldali szélsőségesség ellen is irányult. A rendőrség nem közölte, pontosan milyen antiszemita jelszavak és kijelentések hangzottak el (Németországban az elhíresült „From the river to the sea” és hasonló, népirtásra utaló szlogenek be vannak tiltva.)  

A nemzetközi klímamozgalomban, így a Greta Thunberg nevével fémjelzett FFF-ben is már jóval október 7-e előtt megjelent az Izrael-gyűlölet és az antiszemitizmus. Az állítólagos áldozatiság különböző formáit összekapcsolni akaró „interszekcionális” ideológia alapján úgy látják, Izrael klímapolitikája „zöldre mossa” a szerintük általa fenntartott apartheid rendszert, így terelve el a figyelmet a palesztinokat sújtó állítólagos jogsértésekről. 

Az FFF németországi szervezete azonban mindeddig elhatárolódott Thunbergék „anticionista”  üzeneteitől, hangsúlyozva, hogy ők csak klímakérdésekkel akarnak foglalkozni. Tavaly nyáron fel is oszlott az FFF brémai csoportja: ők voltak azok, akik 2022 szeptemberben meghívták az antiszemita BDS–kampányt támogató Palestine Speaks nevű csoportot egy tüntetésre, hogy ily módon is megerősítsék a „Palesztinával való antikolonialista szolidaritásukat”. A brémai FFF–csoportot még a Zöldek is bírálták antiszemitizmusa miatt.  

Emlékezetes, hogy maga Greta Thunberg október 7-e óta is folyamatosan tesz palesztinpárti, Izrael-ellenes megnyilvánulásokat. Napokkal a példátlan Hamász-támadás és pogrom után a svéd klímaaktivista egy „Stand with Gaza” feliratú táblával pózolt, és megosztotta a brémai botrányt okozó, az antiszemita BDS-t támogató Palestine Speaks felhívását is Gázával kapcsolatban. Májusban pedig Thunberg is ott tüntetett Malmöben az izraeli énekesnő, Eden Golan eurovíziós szereplése ellen, egy Hamász-párti demonstráción.