A németek többsége szerint súlyos probléma az antiszemitizmus

Egy friss felmérés szerint különösen a németországi muszlimok és a radikális jobboldali AfD támogatói körében táplálnak antiszemita előítéleteket.

Németországban az emberek többsége úgy véli, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt jelenség a társadalomban. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Allensbach közvélemény-kutató intézet mutatott be az American Jewish Committee (AJC) Berlin megbízásából.

Felix Klein, a berlini kormány antiszemitizmusért felelős biztosa elégedetten nyilatkozott a „problémával kapcsolatos tudatosság egyértelmű javulásáról”, ugyanakkor a zsidógyűlölet minden formája elleni elkötelezett küzdelemre szólított fel.

A felmérésben a résztvevők 60 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy az antiszemitizmus „széles körben elterjedt probléma” Németországban. Klein hangsúlyozta, hogy amikor négy évvel ezelőtt hivatalba lépett, akkor a lakosságnak csak mintegy 20 százaléka látta így.

A megkérdezettek 64 százaléka úgy vélte, hogy az elmúlt tíz évben nőtt az antiszemitizmus Németországban. 73 százalék egyetértett azzal az állítással, hogy ez „az egész társadalom” problémája. Mindössze nyolc százalék mondta azt, hogy az antiszemitizmus „csak a zsidók problémája”. 52 százalékuk úgy látta, hogy a jelenségről megfelelő mértékben beszélnek az országban, 31 százalékuk szerint nem beszélnek róla eleget, 17 százalékuk szerint pedig túl gyakran.

Mint arról beszámoltunk, a Tel–Aviv-i egyetem legutóbbi kutatása felidézte, hogy tavaly 15 nap alatt 261 antiszemita incidenst regisztráltak, főként Izrael-ellenes tüntetéseken, ahol antiszemita jelszavakat kiabáltak, a holokausztot bagatellizáló képeket mutattak, és zsidókat támadtak meg. Bonnban, Düsseldorfban és Münsterben zsinagógákat is megtámadtak a tüntetők.

Klein rámutatott, hogy két csoport különösen feltűnő volt az Allensbach felmérésében: „A vallásukat gyakorló muszlimok és a jobboldali populista szélsőség egyértelműen kiemelkedik az antiszemita kijelentések magas támogatottságával”.

Azzal az állítással, hogy a zsidók kihasználták holokauszt áldozati státuszukat, a megkérdezett AfD–támogatók 48 százaléka, a muszlim válaszadók 54 százaléka értett egyet. A zsidók állítólag túl nagy befolyását a gazdasági és pénzügyi világban az AfD támogatóinak 39 százaléka, a muszlimok 49 százaléka tartotta ténynek.