Izrael-ellenes propaganda – a klíma ürügyén

Megszokhattuk, hogy a radikális baloldal számára a zsidó állam bűnös a kolonializmusban, apartheidben, a társadalmi igazságtalanságok fenntartásában, a női jogok megtiprásában. Csoda lett volna, ha pont a klíma marad ki.

Nem a mostani glasgowi éghajlatváltozási csúcson (COP26) hallhattuk először, hogy „Palesztina klíma-igazságossági kérdés”, vagy „Palesztina: feminista téma”. Az úgynevezett interszekcionális elv alapján minden „elnyomás” összefügg, természetes tehát, hogy ahogy a palesztinok ügyében, úgy klímaügyben is bűnös a zsidó állam. Az elmúlt időszak felfokozott klímaügyi hangulata kihatott az Izrael-gyűlölők aktivitására is, és a konferencia épülete előtt tüntettek Izrael ellen.

Az írországi aktivisták Glasgowban hat, jelenleg izraeli börtönben éhségsztrájkoló palesztin terrorista mellett demonstráltak. Ugyanakkor Palesztinát „klímaügynek” is nevezték, mondván, Izrael „zöldre mossa” a szerintük általa fenntartott apartheid rendszert, azaz környezetvédelmi politikával akarja elterelni a figyelmet a palesztinokat sújtó állítólagos jogsértésekről. Állításuk szerint Izrael „kizsákmányolja az olyan palesztin természeti forrásokat, mint a Holt-tenger”, amely Izrael és Jordánia határán van.

Az antiszemita incidensekről rendszeresen beszámoló Elder of Ziyon blog szerint „Izrael valahogy minden társadalmi igazságossági kérdésben bűnös – ami azért ironikus, mert Izrael minden társadalmi igazságossági kérdésben élen jár, a palesztinok pedig vagy közömbösek, vagy nyíltan ellenségesek ugyanezekkel a kérdésekkel szemben.”

Ami pedig a klímát illeti, a gázai határon folyamatosan tüntető palesztinok gumiabroncsokat égetnek, ezzel is szennyezik a levegőt, és felgyújtják az izraeli erdőket és farmokat. Óriási mennyiségű vizet pazarolnak el, miközben azt állítják, hogy nincs elég víz – emlékeztet a blog.

Emlékezetes, hogy Izrael energiaügyi minisztere nem is tudott résztvenni a COP26 konferencián. Karine Elharrar ugyanis mozgássérült, az épület pedig nem volt akadálymentesítve, így kétórányi várakozás után a kerekesszékes miniszternek el kellett hagynia az épületet. Izrael egyébként 2050-re vállalta széndioxid-kibocsátásának nullára csökkentését, valamint azt, hogy támogatja és ösztönzi az új technológiák fejlesztését.

Az Elder of Zyion blog több példát is hoz arra, hogy a nyugati radikális baloldal lényegében minden érzékeny társadalmi ügyben megtalálja a zsidó államot mint bűnbakot. Néhány éve palesztin zászlókat lengettek egy chicagói női felvonuláson, két éve pedig az ENSZ meg is állapította, hogy a világon kizárólag Izraelben sértik meg a nők jogait, miközben pl. a Palesztin Hatóság területén vagy számos arab országban nem is léteznek alapvető női önrendelkezési jogok. Amerikai és európai melegfelvonulásokon is rendszeres téma Izrael elítélése, holott az egész Közel-Keleten csak ott rendezhet az LGBT-közösség szabadon Pride felvonulásokat. „Elég egyértelműnek tűnik, hogy a társadalmi igazságosság harcosai valójában nem törődnek ezekkel a kérdésekkel, csak ürügyként használják őket arra, hogy a zsidó államot támadják” – állapítja meg a blog.