Több mint 1200 amerikai zsidó művész tiltakozott Jonathan Glazer öngyűlölő antiszemitizmusa ellen 

A hollywoodi színészek, rendezők és kreatívok közleményben ítélik el a brit rendező botrányos beszédét az idei Oscar-díjátadón.  

Már több mint 1200 hollywoodi zsidó alkotó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben elutasítják Jonathan Glazer, az Érdekvédelmi terület c. film rendezőjének Izraelt bíráló beszédét az idei Oscar-díjátadón. A brit rendező, akinek Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést, komoly botrányt váltott ki beszédével. 

Glazer azt mondta, ő és a film többi készítője

„visszautasítják, hogy a zsidóságukat és a holokausztot eltérítette egy olyan megszállás, amely oly sok ártatlan ember számára vezetett konfliktushoz, legyen szó az október 7-i izraeli áldozatokról vagy a Gáza elleni folyamatos támadásról”. 

A megjegyzések nemcsak amiatt váltottak ki heves kritikákat, mert volt, aki úgy értette, hogy a rendező nyilvánosan megtagadta zsidó identitását, hanem leginkább azért, mert Izrael gázai háborúját szerinte ugyanaz a „dehumanizáció” jellemzi, amely lehetővé tette a holokausztot. 

A nyilatkozatot a United Jewish Writers nevű kezdeményezés tette közzé, amely nem sokkal a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után alakult, amikor a hollywoodi szakszervezetek megosztottak voltak abban, hogy kiadjanak-e, és ha igen, hogyan adjanak ki a támadást elítélő és Izraelt támogató nyilatkozatot. 

„Visszautasítjuk, hogy zsidóságunkat eltérítsék azzal a céllal, hogy erkölcsi egyenlőségjelet tegyenek egy népcsoport kiirtására törekvő náci rezsim és az izraeli nemzet közé, amely saját kiirtását igyekszik elkerülni”

– utaltak Glazer nyelvezetére a nyilatkozatban, amely sajnálatát fejezi ki a palesztin civilek halála miatt is, de a felelősséget a Hamászra hárítja, nem Izraelre.  

„Az olyan szavak használata, mint a ’megszállás’ egy olyan őshonos zsidó nép leírására, amely egy több ezer éves múltra visszatekintő, az ENSZ által államként elismert hazát véd, elferdíti a történelmet. Hitelt ad a modern vérvádnak, amely világszerte, az Egyesült Államokban és Hollywoodban is egyre növekvő zsidóellenes gyűlöletet táplál”

– folytatódik a nyilatkozat, hozzátéve: „A növekvő antiszemitizmus jelenlegi légköre csak aláhúzza a zsidó állam szükségességét”. 

Az aláírók között van Julianna Margulies, Jennifer Jason Leigh, Amy Sherman-Palladino, Eli Roth horrorfilm-rendező, valamint a több olyan személyiség – Debra Messing, Brett Gelman, Michael Rappaport és mások -, akik nyíltan kiálltak Izrael mellett a Hamász elleni háború során. Bírálta Glazer nyilatkozatát az Érdekvédelmi terület brit producere, Danny Cohen, valamint Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője is, aki szerint

„ha ilyen filmet készítesz, az felelősséggel jár. Glazer egyértelműen nem mérte fel ezt a felelősséget, többek között az európai zsidók elpusztításával szemben. És megdöbbentő, hogy a mozi elitje megtapsolta őt ezért.” 

Glazer beszédét élesen bírálta az antiszemitizmust monitorozó Anti-defamation League (ADL) éppúgy, mint a soá túlélőit tömörítő The Holocaust Survivors’ Foundation USA is. Az alapítvány elnöke, a 94 éves David Schaecter, aki 105 családtagja közül egyedüliként élte túl a holokausztot, miután megjárta az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort is, a brit rendező beszédét „tényszerűen pontatlannak és erkölcsileg tarthatatlannak” nevezte. 

„Szégyenletes, hogy Ön azt képzeli, azok nevében beszélhet, akik személyesen látták, hogy a világ némán nézte, ahogy anyáinkat, apáinkat, testvéreinket, nővéreinket, nagyszüleinket, nagynénjeinket, nagybátyáinkat és unokatestvéreinket meggyilkolták”

– írta nyílt levelében az alapítvány elnöke.