Ismét a zsidók ellen uszít a CEU volt vendége, Joseph Massad

Az antiszemitizmusáról elhíresült, Columbián tanító palesztin professzor egy washingtoni beszédében megint igyekezett delegitimálni Izraelt.

Az európai zsidók, akárcsak az európai keresztények, csak áttértek ezekre a „furcsa palesztin vallásokra”, a nyugati diaszpórában élő zsidóknak nincs etnikai kötődésük a történelmi zsidó nemzethez, az askenázi zsidóknak Izrael földjéhez – ezt próbálta bizonyítani minapi beszédében Joseph Massad, a Columbia Egyetem modern arab politika és szellemtörténet professzora a Palestine Center éves konferenciáján.

A történelmi és aktuálpolitikai torzításokkal, gyűlöletkeltő felhangokkal sűrűn átszőtt, „Zsidó önrendelkezés a palesztinok földjén” c. előadás célja, akárcsak számos más akadémikusé, a zsidóság mint izraeli kolonialista nemzet bemutatása volt. Annak tagadása, hogy a modern zsidó nemzet az ősi héberek leszármazottja – írja róla az amerikai egyetemi antiszemitizmust figyelő Campus Watch.

Ráadásul

„Izrael zsidó lakosságának nagyjából fele nem az európai és amerikai zsidó diaszpórából származik. Ezek a mizrahi zsidók inkább olyan zsidók leszármazottai, akik Izrael 1948-as megalakulása után menekültek a közel-keleti és észak-afrikai muszlim elnyomás elől, ami teljesen megcáfolja Massad európai gyarmati narratíváját Izraelről”

– emlékeztet a lap.

Palesztin közönsége előtt Massad mindenáron gyarmatosítókként akarta beállítani a cionistákat:

„Mint minden gyarmatosító hatalom, amely tagadja, hogy a gyarmatosítottak egy nemzetet alkotnak, a cionisták azzal kezdték, hogy tagadták a palesztinok nemzeti mivoltát, miközben megerősítették a zsidó nemzet akkor még új keletű cionista találmányát”

– állította a palesztinokról Massad, akik nagyjából a múlt század 60–as éveiben kezdtek nemzettudatot kialakítani.

A magyar olvasó számára ismerős lehet Massad neve: 2015–ben Budapesten járt, a CEU gender tanszék meghívására tartott előadást előbb „szexualitás és iszlám” témakörben, majd a Facebookon szerveződő „CEU Students for Justice in Palestine” csoport felkérésére egy másik előadásban a közel-keleti helyzetről is beszélt.

Budapesti előadásában Massad professzor Izraelt olyan „gyarmatosító, apartheid entitásnak” nevezte, amelynek nincs helye a Közel-Keleten. Kifejtette, hogy a palesztinok „nagyot hibáztak, amikor 1993 után feladták a fegyveres harcot a cionistákkal szemben, amit a 70-es években Jasszer Arafat vezetésével megkezdtek.”

Ez csak következetes dolog volt a részéről, hiszen előtte már az Izrael- és zsidógyűlölő Electronic Intifada honlapon is kifejtette: legitimnek tekinti az Izraellel szembeni erőszakos fegyveres fellépést. (A botrányos CEU–s fellépésről először beszámoló Vigyázó blog cikke nyomán egyébként a CEU végül közölte: „Az egyetem visszautasít minden olyan kijelentést, amely az Izraeli állam megszüntetéséről szól. Ezt a kijelentést minden esetben visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartjuk.”)

Négy évvel később, a Middle East Eye oldalon megjelentetett cikkében Massad „újabb szintet lépett, Izrael-ellenes érvelésében egészen addig eljut, hogy implicit módon kijelenti: a palesztin visszatérés végső célja igenis a zsidó állam eltörlése” – számolt be az írásról a Neokohn, idézve is az ominózus kijelentést: „Napjaink palesztin küzdelmének nem szabad lemondania a palesztin visszatérési jogról, mivel ez az egész cionista megszállás eltörlésének kulcsa Palesztinában.”